Contacteer stad Antwerpen

Getuige van discriminatie? Reageer. Altijd.

Jouw reactie kan een groot verschil maken bij discriminatie, racisme en intimidatie. Zie je iets gebeuren? Blijf dan alert en kijk of je iets kan doen. Door in te grijpen maak je de sociale norm duidelijk: dit accepteren we niet. Veilig ingrijpen kan je aan de hand van de volgende 2 stappen en op 5 manieren. 

Stap 1. Schat de situatie in 

Zie je gedrag dat volgens jou niet oké is? Benoem het dan. Sommige vormen van discriminatie zijn gemakkelijker te herkennen, andere vormen zijn subtieler of verpakt als ‘grapjes’, maar hebben ook een ernstige negatieve impact. Schat de situatie in en laat de persoon die wordt lastiggevallen weten dat je de uitspraak gehoord hebt of het gedrag gezien hebt.

Houd altijd rekening met je eigen veiligheid en die van de persoon die wordt lastiggevallen. Twijfel je of de situatie veilig is om zelf in te grijpen of is er iemand in nood?

  • Bel het noodnummer 101 voor dringende politiehulp
  • Niet-dringende politiehulp? Bel dan de blauwe lijn op 0800 123 12.
  • Wil je iets aangeven/melden? Doe een online aangifte of meld het via het Blauwe Loket. 
  • Voor niet-dringende aangiften en meldingen kan je een afspraak maken.

Stap 2. Schat je eigen mogelijkheden in en maak gebruik van de 5 A’s

Iedereen heeft eigen sterktes. Vertrouw op de vaardigheden die je ook in andere situaties gebruikt. Ingrijpen hoeft niet eens zo’n grote stap te zijn. Op deze 5 manieren grijp je veilig in:

Ook al weet je niet goed hoe je het best reageert: onderneem altijd iets. Elke manier van helpen is waardevol. Door op te komen voor elkaar zorgen we ervoor dat discriminatie, racisme en intimidatie geen plek krijgen in onze stad.

De 5 A’s zijn een concept van Sensoa. Met steun van de Vlaamse overheid.

Vorming

Wil je meer weten en oefenen hoe je de 5 A’s toepast? Schrijf je dan in voor de vorming. Tijdens deze interactieve vorming leer je om over de drempel te stappen en te reageren als actieve omstaander in verschillende situaties.

 

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door