Contacteer stad Antwerpen

“Het is een opluchting wanneer een ander reageert”

Gladys Ferro is geboren in Merksem, maar woont al sinds haar 18 jaar in Antwerpen centrum.  Net als ‘t stad is Gladys eclectisch, creatief en altijd druk in de weer.

“Ik ben make-up artist en content creator. Het stadsleven past perfect bij mijn georganiseerde chaos. Ik kan hier ook meer mezelf zijn dan ergens anders. En toch moet ik ook hier verantwoording afleggen. Mijn papa is half Afrikaans en half Aziatisch. Mijn mama is wit, maar met meer dan alleen Belgische roots. Ik heb dus een heel eclectische achtergrond, waar ik trots op ben. Maar anderen hebben het er moeilijker mee dat ze mij niet in een afgebakend hokje kunnen steken.”

Elke week opnieuw

“Ik bots elke week wel op racisme. Soms subtiel, soms expliciet. In de familie van mijn mama val ik bijvoorbeeld op. Zij zijn wit en blond, ik heb een getinte huid en bijna-zwarte krullen in braids. Toen mijn oma langs mama’s kant op sterven lag, vroeg een verpleegster aan mij om te vertrekken. Enkel de familie mocht op dat moment afscheid nemen. Zelfs op zo’n moment moet ik dus verantwoording afleggen voor wie ik ben.”
 

Op de koffietafel gebeurde het weer. Iemand kwam vragen wat mijn link met de familie was. Mijn mama zei dat ik haar dochter was, en dat kon die persoon niet goed vatten. Toen gaf mijn mama het antwoord: “Haar vader is een persoon van kleur. Probleem?” Die persoon heeft toen haar excuses aangeboden. Aan mijn mama, welteverstaan. Niet aan mij.”

Tussenkomen is zo belangrijk

“Dat mijn mama toen voor me opkwam, betekende veel. Ze is heel conflictvermijdend en zal eerder zeggen: “Laat het passeren, dat is iets kleins.” Maar al die kleine dingen stapelen op. Daarom is het zo belangrijk om tussen te komen. Want als persoon van kleur moeten wij die inspanning al zó vaak zelf doen. Het is een opluchting wanneer iemand anders reageert.”

Gewoon gunnen

Ook zelf maakt Gladys het verschil. In haar huidige job, bijvoorbeeld. “Representatie is belangrijk. Toen ik jonger was, zag ik nergens iemand zoals mezelf. Ik heb hard moeten werken voor waar ik sta, dus probeer ik nu anderen een duwtje in de rug te geven. Mijn mantra is: gewoon gunnen. Laat mensen in hun waarde. Wat maakt het jou uit hoe een ander leeft? Zolang die persoon ook gewoon jouw vrijheden respecteert. De wereld is al boos genoeg, probeer daar actief niet aan bij te dragen.”

Zie je zelf iets gebeuren? Weet dan dat jouw reactie een groot verschil kan maken. Ontdek 5 manieren om veilig in te grijpen.

 

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door