Contacteer stad Antwerpen

Online gemeenschappen

Voor ErfgoedLab Antwerpen is het belangrijk te weten wat er leeft op vlak van cultureel erfgoed in Antwerpen. We houden de veldtekening zoveel mogelijk up-to-date en hebben aandacht voor heel uiteenlopende erfgoedspelers. Van stedelijke musea, over heemkundekringen tot lokale immaterieel erfgoedgemeenschappen. Met Project Ortelius brengt ErfgoedLab Antwerpen ook digitale, online (erfgoed)gemeenschappen in kaart.

vrouw zit aan bureau voor een laptop

Online en digitaal

Mensen delen hun passies en en wat ze waarderen. Dat doen ze ook online. Denk maar aan een online forum voor Antwerps dialect waar je woordenschat en herinneringen daaraan uitwisselt. Of een openbare Spotifylijst waar je jouw favoriete Antwerpse nummers verzamelt. Of sociale media waar je je passie voor ganzenrijden of culturele tradities uit de Marokkaanse Rif deelt, of vol nostalgie terugkijkt naar foto’s en video’s van het verleden. Kan je deze online groepen dan ook erfgoedgemeenschappen noemen? Waar liggen de gelijkenissen of verschillen?

In die online, digitale (erfgoed)gemeenschappen probeert ErfgoedLab Antwerpen inzicht te krijgen. Welke dynamieken heersen daar? Hoe verhoudt de online wereld zich tot de fysieke? Hoe verhouden processen uit de digitale, online wereld zich tot de erfgoedfuncties van de fysieke wereld?

We onderzochten het door een mapping van mogelijke erfgoedgemeenschappen. En we gingen met enkele onder hen in gesprek.

Inventarisatie

In samenwerking met meemoo zet ErfgoedLab Antwerpen een digitaal experiment op: het computergestuurd in kaart brengen van digitale, online gemeenschappen uit Antwerpen. Daarom laten we Facebookgroepen digitaal afschuimen door een applicatie. Een beetje zoals de Antwerpenaar Abraham Ortelius deed: hij verzamelde kaarten en publiceerde de eerste echte atlas.

Welke groepen bestaan er allemaal? Hoe groot zijn deze en hoe actief zijn ze? En liefst van al: welke gemeenschappen waarvan we het bestaan nog niet wisten, leren we kennen? Dat proberen we te ontdekken.

Project Ortelius

Meer informatie vind je in het artikel 'Project Ortelius: online groepen als uitbreiding van het erfgoednetwerk?' dat in 2022 verscheen in het tijdschrift Volkskunde.

Meer info

Lees meer