Contacteer stad Antwerpen

“We verkopen enkel wat we zelf lekker vinden”

Dit is een familiezaak en dat mag je letterlijk nemen. Niet alleen is hier de derde generatie aan de slag, die trouwens dit jaar de honderdste verjaardag van de zaak viert. Broers René en Roger Hermans runnen de zaak samen met hun echtgenotes Frieda en Alice. Het viertal is terecht trots op de titel ‘meester in wild en gevogelte’.

Op de toog prijkt het kruidenmengsel waarvoor poelier Hermans bekendstaat. Het recept houdt de familie Hermans voor zich. Al is dat niet het echte geheim van de zaak. “Dat zijn onze vrouwen”, zegt René. “Als het tussen hen niet zou klikken, dan bestond poelier Hermans niet meer. Ze doen alles voor elkaar. Alice kookt vooral, Frieda doet de etalage.”

Roger: “Andere handelaars vragen ons hoe we dat doen, zo met z’n vieren. En dat zonder geruzie. Vader is nu 25 jaar gestorven, maar sindsdien hebben René en ik amper ruzie gemaakt.”

René: “En als we al eens woorden hebben, dan gaat het om een misverstand. We hebben altijd al geholpen in de zaak. Kwamen we van school, dan stond de emmer met magen en levers van kippen klaar. Wij voelen ons thuis bij 10 graden, in die temperatuur verwerken we het vlees. We hebben altijd 70 uren per week gewerkt. Vroeger verwerkten we enorme kalkoenen, maar dat kan ik niet meer. Ik word er 75, hé. Nu doen we alleen maar kleine exemplaren. De winkel is ook wat minder vaak open, maar dat houdt onze klanten niet tegen.” 

“Onze klanten komen uit de ruime regio rond Antwerpen, maar niet uit de buurt. We hadden ooit een Engelsman die in Nederland woonde. Die kwam hier met zijn Porsche kalkoen kopen. Er zijn ook mensen die verhuizen, maar hier blijven komen. Zoals meneer Petit, die nu in de Ardennen woont. Geregeld komt hij hier een paar kilo videévulling halen, voor in de diepvries.”

Roger: “In dit beroep mag je niet op een uurtje kijken. Het werk is heel intensief. Maar ik had een hersenbloeding, René een herseninfarct. Sindsdien doen we het inderdaad wat kalmer aan.”

De kwaliteit is top

Een dame komt binnen voor een doos eieren en een bereide konijnenbil. “Ik ben al meer dan 50 jaar klant en dat is omdat het hier goed is. Ik kom speciaal met de fiets uit Hoboken. Pas op, ik ben er 90, hé. Het is hier proper, ze zijn altijd even vriendelijk en de kwaliteit is top.”

Roger: “We geven onze klanten recepten mee. Die proberen we allemaal zelf uit. En we werken ze regelmatig bij. Tegenwoordig hebben we ook een webshop, we gaan mee met de tijd. Ook daarop vind je de nodige info over de bereiding.”

René: “Omdat we bijna alles zelf maken, is ons aanbod gelimiteerd. Hier vind je niet van alles en nog wat. We eten ook zelf van onze eigen producten. En wat we niet lekker vinden, verkopen we niet. Zo was er eens een wildpaté die Frieda en ik niet lustten. Wel, we hebben die uit het assortiment gehaald. Sindsdien maakt Alice een andere paté.”

Frieda: “We hebben enkele echte specialiteiten. Neem nu onze huisgemaakte kastanjepuree. Dat is enorm veel werk. Drie dagen ben ik er aan bezig, maar ik doe dat graag. En maar kastanjes pellen voor de tv… Veenbessenconfituur of wildkroketjes maken we ook zelf. Weet je, wild uit de supermarkt heeft niet dezelfde kwaliteit. Hier komt het vlees vers binnen, maar wij doen nog een kwaliteitscontrole. Wat niet goed is, verkopen we niet.”

Druivenbladeren plukken

Frieda: “Op een bepaald ogenblik waren druivenbladeren moeilijk te krijgen. Maar die hebben we nodig om rond een fazant te wikkelen. We vonden uiteindelijk een wijnbouwer in Boechout waar we nu zelf onze verse druivenbladeren gaan plukken. Wie doet dat nog? Zo zot lopen ze toch niet veel rond.”

René: “Wie maakt er nog zelf videévulling met margarine, boter, bloem en zelf uitgesneden kip?”

Frieda: “Eet trouwens beter een goeie kip dan een gekweekte fazant. Die smaakt naar niets.”

Alice: “En verder gaat er hier geen nitriet in de wildpaté! Daardoor kleurt die wat grijs, maar daar is niets mis mee. Liever dat dan een roze kleur door toegevoegde producten.”

“Onze vrouwen zijn het geheim van de zaak. Als het tussen hen niet zou klikken, dan bestond poelier Hermans niet meer.”

www.poelierhermans.be

Welke lokale handelaar wil jij in de kijker zetten?

Ken je zelf een lokale handelaar in district Antwerpen (postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060) die je graag wil voorstellen aan de andere inwoners? Laat het dan zeker weten via communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door