Au fond Stuivenberg

Soepboeren zijn uit het straatbeeld verdwenen. Maar in de wijk Stuivenberg vind je nog steeds heel veel soep. Met Au fond gaat ErfgoedLab Antwerpen op zoek naar recepten en de diverse soepverhalen in de wijk.

Eulalie ‘MoeMoe’ Van Boom bij haar soepketels

Stuivenberg is een historische soepwijk. In de 19e en 20e eeuw wonen er veel havenarbeiders. Ze hebben een goede maaltijd nodig om hard te kunnen werken. De slachthuissite is in de buurt. Lokale beenhouwers komen op het idee om ’s nachts bouilli of fond te trekken van wat bij het uitbenen en versnijden overblijft. Als ze er groenten aan toevoegen, hebben ze een voedzame soep. Deze soepboeren zijn erg succesvol. De soep kan je niet enkel in de winkel kopen. De soepwagens van Soep Van Boom, Soep Albert, Soep Bruers, … rijden door heel Antwerpen en ver daarbuiten.

De soepboeren zijn nu uit het straatbeeld verdwenen. Maar in Stuivenberg vind je nog steeds heel veel soep. Van soepleverancier Soepmie, over de gaarkeukenopleiding bij de Leerexpert tot de Soepkar van SAAMO. Maar ook onder de talrijke bewoners. Misschien heb jij wel een favoriete soep? Gegeten aan tafel bij oma. Of deel van een feesttraditie. Harira, erwtensoep, mercimek corbasi, rode bietensoep, … Met Au fond gaat ErfgoedLab Antwerpen op zoek naar recepten en de diverse soepverhalen in de wijk.

Recepten en verhalen

We gaan recepten verzamelen op lagere scholen. Leerlingen krijgen een lege placemat en schrijven hier hun soeprecept en -verhaal op neer. We nodigen ze uit om in gesprek te gaan met hun ouders om hun soeperfgoed te leren kennen. Later kunnen ze hun recepten en verhalen ook met elkaar delen. ErfgoedLab maakt hiervoor placemats aan die het zal verspreiden in de wijk. Zo leren buurtbewoners elkaars soeperfgoed kennen bij een kom soep.

Route2060

Op 27 oktober 2023 organiseren ErfgoedLab en Elegast Den Dam Route2060. Die jaarlijkse culinaire route in Antwerpen-Noord zal dit jaar in het teken staan van soep in 2060. Verschillende wandelingen brengen mensen uit de wijk samen tijdens twee stops: eentje voor het voorgerecht en een voor het hoofdgerecht. Door samen te eten leren ze elkaar kennen, en ook de lokale organisaties waar ze eten. Het voorgerecht staat dit jaar in teken van soep: elke wijkpartner serveert een kom en vertelt zijn (soep)verhaal. Voor het toetje met een streepje muziek komt iedereen samen in het Oude Badhuis.

jongeren in een grootkeuken
Mensen staan rond een soepketel

Geheugen van Stuivenberg

'Au fond Stuivenberg' maakt deel uit van het programma 'Geheugen van Stuivenberg'. ErfgoedLab Antwerpen werkt daarvoor in 2021-2023 samen met diverse partners uit Stuivenberg. Samen staan ze stil bij wat er typisch is aan de wijk. Welke verhalen, voorwerpen en gebruiken vinden we waardevol om door te geven of te bewaren voor de toekomst?

Dit artikel is gedeeld door

Cookies op antwerpen.be

Antwerpen.be gebruikt cookies. Als je optionele cookies weigert, worden alleen cookies geplaatst die nodig zijn voor de werking van de site. Bepaalde inhoud (zoals van YouTube) is alleen beschikbaar als je marketingcookies aanvaardt via ‘Alle cookies aanvaarden’ of ‘Voorkeuren instellen’. Je kan je cookievoorkeuren altijd aanpassen via ‘Cookies’ onderaan de website. Lees onze cookieverklaring als je er meer over wil weten.