Contacteer stad Antwerpen

Au fond Stuivenberg

Soepboeren zijn uit het straatbeeld verdwenen. Maar in de wijk Stuivenberg vind je nog steeds heel veel soep. Met Au fond gaat ErfgoedLab Antwerpen op zoek naar recepten en de diverse soepverhalen in de wijk.

Eulalie ‘MoeMoe’ Van Boom bij haar soepketels

Stuivenberg is een historische soepwijk. In de 19e en 20e eeuw wonen er veel havenarbeiders. Ze hebben een goede maaltijd nodig om hard te kunnen werken. De slachthuissite is in de buurt. Lokale beenhouwers komen op het idee om ’s nachts bouilli of fond te trekken van wat bij het uitbenen en versnijden overblijft. Als ze er groenten aan toevoegen, hebben ze een voedzame soep. Deze soepboeren zijn erg succesvol. De soep kan je niet enkel in de winkel kopen. De soepwagens van Soep Van Boom, Soep Albert, Soep Bruers … rijden door heel Antwerpen en ver daarbuiten.

De soepboeren zijn nu uit het straatbeeld verdwenen. Maar in Stuivenberg vind je nog steeds heel veel soep. Van soepleverancier Soepmie, over de gaarkeukenopleiding bij de Leerexpert tot de Soepkar van SAAMO. Maar ook onder de talrijke bewoners. Misschien heb jij wel een favoriete soep? Gegeten aan tafel bij oma. Of deel van een feesttraditie. Harira, erwtensoep, mercimek corbasi, rodebietensoep … 

Recepten en verhalen

Met Au fond ging ErfgoedLab Antwerpen in 2023 op lagere scholen op zoek naar recepten en soepverhalen in de wijk. Leerlingen kregen een lege placemat en schreven hier hun soeprecept en -verhaal op neer. We nodigden ze uit om in gesprek te gaan met hun ouders om hun soeperfgoed te leren kennen. Later konden ze hun recepten en verhalen ook met elkaar delen. ErfgoedLab liet hiervoor placemats maken die het verspreidde in de wijk. Zo leerden buurtbewoners elkaars soeperfgoed kennen bij een kom soep.

Route2060

Op 27 oktober 2023 organiseerden ErfgoedLab en Elegast Den Dam Route2060. Die jaarlijkse culinaire route in Antwerpen-Noord stond in het teken van soep in 2060. Verschillende wandelingen brachten mensen uit de wijk samen tijdens twee stops: eentje voor het voorgerecht en een voor het hoofdgerecht. Door samen te eten leerden ze elkaar kennen, en ook de lokale organisaties waar ze aten. Het voorgerecht stond in het teken van soep: elke wijkpartner serveerde een kom en vertelde zijn (soep)verhaal. Voor het toetje met een streepje muziek kwam iedereen samen in het Oude Badhuis.

jongeren in een grootkeuken
Mensen staan rond een soepketel

Geheugen van Stuivenberg

'Au fond Stuivenberg' maakt deel uit van het programma 'Geheugen van Stuivenberg'. ErfgoedLab Antwerpen werkt daarvoor in 2021-2023 samen met diverse partners uit Stuivenberg. Samen staan ze stil bij wat er typisch is aan de wijk. Welke verhalen, voorwerpen en gebruiken vinden we waardevol om door te geven of te bewaren voor de toekomst?

Lees meer