Stuivenberg vertelt
Wat betekende het om in de ronde zalen van het Stuivenbergziekenhuis te verblijven of te werken? En hoe veranderde dat de laatste decennia? Studenten Verpleegkunde en Geschiedenis zochten het samen uit. De getuigenissen kregen een plek als mondelinge bron in het FelixArchief.
Wanneer het Stuivenbergziekenhuis in 1884 opengaat, komen mensen uit de hele wereld kijken. Het gebouw is behoorlijk bijzonder door de architectuur, ontworpen door François Baeckelmans. Hij vertrekt van Florence Nightingale’s adviezen. Zij wees op de nood aan 'licht, lucht en ruimte' bij de genezing van patiënten. Het ziekenhuis krijgt zo bijzondere ronde ziekenzalen met een centrale verpleegpost, grote ramen en een knap verluchtingssysteem.
Maar tijden veranderen. De zorg voor zieken en hun herstelproces veranderde sinds 1882 heel wat. De zalen die de patiënten ooit als luxueus ervaarden, zijn intussen vervangen door kleinere kamers.
Stof genoeg om na te denken: wat betekende het om in die ronde zalen te verblijven of te werken? En hoe veranderde dat de laatste decennia? Studenten Verpleegkunde van de Karel de Grote Hogeschool en studenten Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen zochten het samen uit.
De studenten Verpleegkunde putten uit lesmateriaal, eigen stage-ervaringen, erfgoedcollecties en enkele interviews. De studenten Geschiedenis gingen hiermee aan de slag. Ze ontwikkelden een themalijst en spraken met acht verpleegkundigen die in de ronde zalen werkten. De getuigenissen kregen een plek als mondelinge bron in het FelixArchief.
Wijkcomité Willibrordus werkte een script uit aan de hand van de getuigenissen en informatie uit het Lambotte Museum. In 2023 werkte het wijkcomité met vrijwilligers toe naar een vertelwandeling over en door het verlaten Stuivenbergziekenhuis. Intussen werkten studenten Digitale Media van de AP Hogeschool (Opleiding Grafische en Digitale Media | AP Hogeschool) aan de animatie van oud beeldmateriaal. Het Oude Badhuis verzorgde een belangrijk deel van de logistiek en productie.
Eind januari 2024 namen meer dan 750 bezoekers een duik in het verleden van Stuivenberg. Aan de hand van theater, mime, muziek, zang en dans werd de rijke geschiedenis van de site getoond. ErfgoedLab Antwerpen en Jeroen Broeckx volgden de groepen vrijwilligers op van repetitie tot voorstelling en legden het groeiproces vast in de onderstaande video.
Geheugen van Stuivenberg
'Stuivenberg vertelt' maakte deel uit van het programma 'Geheugen van Stuivenberg'. ErfgoedLab Antwerpen werkte daarvoor in 2021-2023 samen met diverse partners uit Stuivenberg. Samen stonden ze stil bij wat er typisch is aan de wijk. Welke verhalen, voorwerpen en gebruiken vinden we waardevol om door te geven of te bewaren voor de toekomst?