Contacteer stad Antwerpen

Wilrijk is eerste district met tienerweefselplan

Als eerste lokale bestuur in Vlaanderen ontwikkelde het district Wilrijk een tienerweefselplan. Dat dient niet om jongeren te  verstrikken in een web, maar legt het net in de watten.

Een groep jongeren gefotografeerd op de rug

Regelmatig worden in Wilrijk straten en pleinen heraangelegd en vernieuwd. Bij de planning en het ontwerp hoort steeds een uitgebreide fase van inspraak en participatie met heel wat doelgroepen. Tieners, en dan in het bijzonder jongeren uit de middelbare school, worden daarbij over het algemeen vaak over het hoofd gezien. 

Om dat op te lossen, liet het district als eerste in Vlaanderen een tienerweefselplan uitwerken. Dat zal voortaan dienen als strategisch beleidsdocument. Het biedt een planmatige en praktische houvast om bijvoorbeeld een plein of park uit te bouwen op maat van tieners, die als doelgroep moeilijk bereikbaar zijn.

Meer dan een bank

Het bij plaatsen van een extra bank of sporttoestel in een buurt met veel tieners kan een eerste stap zijn, maar volstaat niet om écht ruimte te geven aan tieners.  Het tienerweefselplan stemt verschillende plekken en voorzieningen op elkaar af zodat deze elkaar aanvullen.

Meer weten?

Lees meer

Ook interessant