Contacteer stad Antwerpen

Facebookgroepen aan het woord

Met Project Ortelius brengt ErfgoedLab Antwerpen ook digitale, online (erfgoed)gemeenschappen in kaart. Een overzicht. 

vrouw in traditionele klederdracht maakt selfie

ErfgoedLab Antwerpen interviewde verschillende sleutelfiguren van digitale gemeenschappen. Zij geven hun inzichten: hoe laten zij erfgoed digitaal leven? Welke voordelen biedt zo'n online gemeenschap? Wat zijn de nadelen? En wat is de relatie met de fysieke wereld?

Ontdek het in volgende artikels.

'Rif Archives' prikkelt de Riffijnse gemeenschap via sociale media

  • Freelance journalist Yassin Akouh uit Antwerpen verzamelt verhalen en documentatie van de Rif. Via verschillende sociale media prikkelt ‘Rif Archives’ de Riffijnse gemeenschap in België en ver daarbuiten.

    Lees meer over 'Rif Archives'

Antwerpse herinneringen bewaren

  • 13.600 leden telt de Facebookgroep ‘Antwerpen in foto en film vroeger en nu’. Zoveel mensen die zich verbonden voelen met beelden van Antwerpen. ErfgoedLab Antwerpen sprak met oprichter Fabienne Schmit om deze online, digitale gemeenschap beter te leren kennen.

    Lees meer over 'Antwerpen in foto en film vroeger en nu'

La Blouse Roumaine: een nieuwe traditie

  • Andreea Tanasescu richtte in 2012 de Facebookpagina ‘La Blouse Roumaine’ op. Via dat platform riep ze Roemeense mensen op om traditionele klederdracht te dragen in juni, rond midzomernacht. Ondertussen groeide het uit tot een breed gedragen traditie die je ook in Antwerpen terugvindt.

    Lees meer over 'La Blouse Roumaine'

Bewoners met passie voor hun omgeving verenigd in een Facebookgroep

  • In Antwerpen-Zuid vind je een aantal mooie parken en heel wat unieke 19de-eeuwse architectuur terug. Werkgroep DE LEI zet zich in voor het groen, milieu en historisch erfgoed van deze buurt. Deze vereniging heeft een Facebookgroep waar heel wat bewoners de passie voor hun omgeving delen.

    Lees meer over Werkgroep DE LEI 

Een grote gemeenschap van Antwerpen-liefhebbers

  • De Facebookgroep 'Antwerpen anders bekeken' bestaat nog maar sinds oktober 2021, maar heeft inmiddels al meer dan 9.000 leden. Beheerder Johan de Nys zag in een mum van tijd de groep veranderen in een grote gemeenschap van Antwerpen-liefhebbers. Maar wat betekent zo'n Facebookgroep nu eigenlijk voor hem? ErfgoedLab Antwerpen trok op onderzoek uit.

    Lees meer over 'Antwerpen anders bekeken'

Facebookgroep zet muziek in Antwerps dialect in de kijker

  • Antwerpen is een voedingsbodem voor heel wat muzikaal talent. De Facebookgroep ‘Antwaarpse  muziek’ zet muziek in dat sappige dialect in de kijker. “Het zijn klanken waarmee veel mensen opgroeiden en waarmee ze zichzelf kunnen zijn. Ik vind het Antwerps een heel schone taal. Wat in de Facebookgroep aan bod komt moet in het dialect zijn." zegt Glenn Pellis.

    Lees meer over 'Antwaarpse muziek'

Een platform om een netwerk uit te bouwen en tradities levend te houden

"Artiesten kunnen zich profileren en treden uit de underground"

  • Arno Arnouts is al tientallen jaren bezig met graffiti in Antwerpen. Hij speelt als jeugdwerker in de stad een centrale rol in het organiseren van events en workshops. Veel 'graffers' zetten hun eerste stapjes dankzij hem. Hij is beheerder van de Facebookgroep 'Graffiti en Street art in Antwerpen'.

    Lees meer over 'Graffiti en Street art in Antwerpen'

Antwerpen in de sixties en seventies

  • Philippe Golbert beheert de Facebookgroep ‘Antwerpen in the Sixties & Seventies’. Via de online community houden hij en zo’n 4.000 andere leden de herinnering aan het Antwerpse uitgaans- en kunstleven van die periode in leven.

    Lees meer over 'Antwerpen in the Sixties & Seventies'

Antwerp Fire Jam brengt vuurartiesten zowel fysiek als online samen

  • Een groep vuurartiesten die wekelijks op de Vrijdagmarkt mystieke rituelen met vuur uitvoeren, dat is Antwerp Fire Jam. Maar het is meer dan dat. De groep groeide uit tot een bloeiende online gemeenschap met interesse in oude Keltische tradities en gebruikt Facebook als een soort virtueel podium.

    Lees meer over 'Antwerp Fire Jam'

Persoonlijke zoektocht groeit uit tot queer gemeenschap in Antwerpen

  • Antwerp Queer Club brengt leden uit de queer gemeenschap in Antwerpen samen. De vereniging heeft bijzondere aandacht voor personen met niet-Belgische nationaliteiten. De voertaal is Engels. Verschillende platformen worden gebruikt voor het delen van belangrijke gebeurtenissen en het bieden van online steun, in combinatie met communicatie over fysieke activiteiten. 

    Lees meer over de Antwerp Queer Club

 

Meer over project Ortelius

Artikel in Volkskunde 2022-2 (Tijdschrift over de cultuur van het dagelijks leven)

Meer info