Contacteer stad Antwerpen

Vrijwilliger Dietrich aan ’t woord: “Iedereen kan wel iets!”

Voor verschillende evenementen en activiteiten zoekt het district helpende handen. Deurnenaar Dietrich gaf zich op als vrijwilliger en vertelt over zijn ervaringen. Hij maakt duidelijk dat vrijwilligerswerk je voldoening geeft en iets is dat ons verbindt.

Vrijwilliger Dietrich

Bedankt, vrijwilligers!

In Deurne zetten tal van vrijwilligers zich in bij evenementen, voor hun vereniging, buurt of goed doel. Ook Dietrich is zo’n enthousiaste vrijwilliger. Het district is trots op al deze mensen en wil hem en andere Deurnenaren bedanken voor hun inzet. Ze zijn een onmisbare steun en zeer belangrijk voor het district. Door hun inzet kunnen activiteiten steeds doorgaan. Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn!

Vrijwilliger Dietrich

Hallo Dietrich, waarom heb je jezelf kandidaat gesteld om vrijwilligerswerk te doen?

Dietrich: “lk ben 50 jaar, woon al 10 jaar in Deurne en vond het hoog tijd om eens iets ‘terug’ te doen. Ik bedoel daarmee dat er verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd worden, die ik bezoek of waaraan ik deelneem. En ik vind dat maar normaal dat 'dat allemaal gedaan' wordt. Tot het me plots daagde dat het niet 'zomaar' gebeurt en dat er flink wat mensen bij betrokken zijn. En die betrokkenheid, daar gaat het me om. Niet zomaar passief meedoen - pas op: dat is ook leuk, hé - maar effectief meewerken aan een vrolijkere wereld.”

Wanneer heb jij al meegeholpen en wat waren je taken?

“Mijn vrijwilligersdoop was tijdens het koude maar oh zo hartverwarmende event Deurne Wintert, begin december 2022. Iedereen kon er deelnemen aan een feeërieke boswandeling in een magisch verlicht Ertbruggebos, er waren verschillende workshops en voorstellingen en je kon er iets drinken en van muziek genieten in een grote tent. Daarnaast waren er een heleboel foodtrucks.

Op de openingsavond leidde ik de start van de boswandeling in goede banen. Ik gaf een woordje uitleg aan de wachtende mensen, deelde lampjes uit aan de kinderen en hield een oogje in het, euh, vuur (lacht). Want de talloze vuurkorven die op het parcours stonden, moesten op tijd aangevuld worden met hout. Dus wanneer het mocht van ‘De Vuurmeester’ gooide ik daar graag wat extra hout bij. 

Tijdens de tweede dag hielp ik vooral om de bezoekers de weg te wijzen. Dat was niet evident: velen hielden de uitgang bijvoorbeeld voor de ingang. Verder hield ik het plein met foodtrucks proper en vulde de vuurkorven met hout aan. Op die manier bleef het daar heel gezellig. En wanneer het uitbundige feest - wie erbij was kan het weten! - in de tent voorbij was, dan, tja, moest er opgeruimd worden. Moe of niet, je zit met z'n allen in hetzelfde schuitje, dus een tandje bijsteken en dan gaat het goed vooruit!”

Wat vond je ervan? Wat was leuk of minder leuk? 

“De sfeer van zo'n evenement, het feit dat je een aanspreekpunt bent en dat bezoekers je vaak bedanken, maakt het allemaal zo hard de moeite.

Het liedje 'We Are The World' klopt in feite wel. Want wij zijn de wereld. Dus als we helpen om die beter te maken - en niet alleen maar toekijken naar de anderen - dan wordt die wereld weer een stukje beter! Een heel klein nadeel van de buitenwacht: je moest veel bewegen of je kreeg het vreselijk koud. En had ik al gezegd dat Deurne Wintert een knalfeest was? Misschien moet ik me volgend jaar toch maar niet als vrijwilliger opgeven voor dag twee, dan kan ik in de tent meedansen (lacht).

Krijg je voldoening van vrijwilligerswerk? 

“Een volmondige JA! Het zijn allemaal geen grootste dingen die je doet, maar net dat is het belangrijkste. Want iedereen kan wel iets! Dus iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen.

Het is allemaal heel erg de moeite en het wordt allemaal erg gewaardeerd.”

Waarom moeten andere Deurnenaren zich ook opgeven om mee te helpen tijdens activiteit(en)/evenement(en) van Deurne?

“Ten eerste: kom uit uw kot! Weet je nog die vreselijke coronaperiode toen we binnen moesten blijven? Nu mogen we eruit en dat doet merkbaar deugd.

Ten tweede: beleef zo’n evenement eens van de andere kant. Want zonder vrijwilligers en helpende handen lukt zo’n evenement simpelweg niet. Dus als je het fijn vindt dat er in Deurne activiteiten worden georganiseerd - en dat het district dat kan blijven doen - dan hebben we je nodig.

Gewoon, af en toe een handje helpen. Je krijgt er een hoop plezier, eten en drinken en een uiterst zeldzaam en bijzonder gegeerd fluohesje voor in de plaats. En dan wordt 'Dees is wel Deurne' weer een stukje meer mogelijk - door jou! Fantastisch gevoel, toch?”

Heb je nog advies om vrijwilliger te worden?

“Niet twijfelen, maar gewoon doen. Man, vrouw of X, jong of oud of iets daar tussenin, het maakt allemaal niet uit. Je bent sowieso welkom, je staat er nooit alleen voor en iedereen helpt elkaar.

En anders: kom bij een volgend event gerust eens af en sla een praatje met een vrijwilliger. Gegarandeerd raak je dan vanzelf enthousiast.”

Deurne zoekt nog enthousiaste vrijwilligers

Wil je zoals Dietrich ook vrijwilliger worden? Steek je graag de handen uit de mouwen en houd je van de sfeer op evenementen? Wil je meehelpen om diverse Deurnse festiviteiten in goede banen te leiden? Dan ben jij misschien de enthousiaste vrijwilliger die het district zoekt.

Voor verschillende evenementen zoekt Deurne nog helpende handen. Zowel voor als achter de schermen. Dit kan gaan van opbouw tot catering, ontvangst van artiesten en begeleiding van activiteiten. Elk evenement is anders, zodat je op verschillende manieren je steentje kan bijdragen. Je maakt deel uit van een enthousiaste ploeg vrijwilligers en districtsmedewerkers.

Lijkt dit iets voor jou of wil je meer info? Stuur dan een mail naar cultuurantenne.deurne@antwerpen.be. Voor elk evenement zoeken we samen naar de ideale match! Het eerstvolgende evenement is Zotte Zondag op 30 april. Misschien ben jij er al bij?

Lees meer

Ook interessant