Contacteer stad Antwerpen

Aanpakken van discriminatie op huurwoningmarkt

Stad Antwerpen heeft een actieplan om gelijke kansen op de huurwoningmarkt te bevorderen. De acties uit het plan informeren, sensibiliseren en versterken makelaars, verhuurders en (toekomstige) huurders die discriminatie ervaren.

Actieplan

Stad Antwerpen ontwikkelde samen met partners een actieplan om discriminatie op de huurwoningmarkt aan te pakken. Het plan kwam er na aanleiding van correspondentietesten uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

​Praktijktesten rond discriminatie

Het onderzoek naar discriminatie op de huurmarkt werd uitgevoerd in drie fases door de Vrije Universiteit Brussel: een nulmeting tussen oktober 2019 en oktober 2020, een eerste opvolgmeting van oktober tot december 2021, en een tweede opvolgmeting tussen oktober 2023 en januari 2024. Hierbij werd gekeken naar discriminatie op basis van etniciteit en fysieke beperking, de twee discriminatiegronden waar tijdens de nulmeting discriminatie vastgesteld werd.

Etnische discriminatie

De studie onderzocht discriminatie bij kandidaat-huurders met een Marokkaanse, Turkse, Roemeense of Congolese naam. De kans om uitgenodigd te worden voor een huurbezichtiging daalde voor alle kandidaten tijdens de tweede opvolgmeting. Dit is deels te verklaren door de krappe huurmarkt, maar er is ook sprake van een blijvende discriminatie van kandidaten met een niet-Vlaamse naam.

Discriminatie bij personen met een fysieke beperking

Het onderzoek keek ook naar discriminatie van rolstoelgebruikers en blinden met een assistentiehond. De discriminatie tegenover rolstoelgebruikers daalde van 36% in de nulmeting naar 30% in de meest recente opvolgmeting. Voor blinden met een assistentiehond werd echter een toename gemeten van 15% in 2021 naar 20% in 2023-2024. 

Online opleiding voor makelaars, studenten en verhuurders

Stad Antwerpen ontwikkelde een e-learning over discriminatie op de huurwoningmarkt voor:

De e-learning is een samenwerking met BIVCIB, Fonds 323, AP Hogeschool, Atlas en Unia

Het behandelt:

  • wat discriminatie is
  • de achterliggende mechanismen
  • de antidiscriminatiewetgeving toegepast op de huurwoningmarkt
  • welke informatie je binnen het verhuurproces wanneer mag opvragen
  • wat de mogelijke sanctioneringen kunnen zijn als je discriminerend gedrag vertoont.
     

Discriminatie melden

Werd je zelf gediscrimineerd? Of zag je discriminatie? Je kan discriminatie melden of het aangeven op verschillende manieren.

Ontdek hoe

Tips voor makelaars

Vastgoedmakelaars worden soms geconfronteerd met klanten die hen vragen om te discrimineren. Stad Antwerpen geeft hen tips om de huurwoningmarkt toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Bekijk de tips

Vastgoedmakelaars kunnen ook een vorming volgen. Zo leren ze omgaan met klanten die hen vragen om te discrimineren. De vorming staat in eigen aanbod van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars.

Tips voor verhuurders

Hoe zorg je dat je een eerlijke verhuurder bent die iedereen gelijke kansen geeft tot huren?

Bekijk de tips

Tips voor (toekomstige) huurders

Wat mogen makelaars of verhuurders van je vragen tijdens het verhuurproces?

Bekijk de tips

Dit artikel is gedeeld door