Heb je discriminatie of haatboodschappen beleefd, gezien of gehoord? Dan is het belangrijk om hier een melding van te maken bij bevoegde meldpunten discriminatie. Zowel als mikpunt of als getuige kan je een melding doen. Als er sprake is van strafbare feiten, is het belangrijk dat je ook aangifte doet bij de politie.
Je kan discriminatie melden bij 3 organisaties die mensen helpen die discriminatie meemaakten of er getuige van waren:
Het Vlaams Mensenrechteninstituut
Bij discriminatie op school, bij het huren van een woning, in een sportclub, in de welzijnssector, in de media, door een Vlaamse overheidsdienst...
Bekijk de video: Het VMRI in Vlaamse Gebarentaal
Unia - Interfederaal Gelijkekansencentrum
Bij discriminatie op het werk, in winkels of horeca, bij het openbaar vervoer, banken...
Bekijk de video: Discriminatie melden in Vlaamse Gebarentaal
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen
Bij discriminatie op basis van geslacht (bijvoorbeeld omdat je man, vrouw of trans persoon bent) door je werkgever of federale diensten zoals politie, het gerecht...
Deel anoniem je getuigenis op Safer Cities
Wil je geen aangifte bij de politie doen? Of vind je het feit niet ernstig genoeg? Toch kan het zinvol zijn om jouw getuigenis te delen op het platform van Safer Cities van Plan International. Na je melding word je doorverwezen naar geschikte hulp of steun.
Dankzij jouw melding krijgt de stad meer zicht op de hotspots en kan er gerichtere actie komen. Zo help je met jouw getuigenis mee om de stad veiliger te maken voor iedereen.
Je kan discriminatie online aangeven via het e-loket van Politie Antwerpen.
Beslis je om aangifte te doen? Doe het zo snel mogelijk. Je kan iemand meenemen die je vertrouwt.
Voor de politie is er een onderscheid tussen een aangifte en een melding.
Hulp nodig?
Burgers, vastgoedmakelaars, verhuurders en ondersteunende organisaties kunnen terecht bij het Infopunt Discriminatie Huurwoningen voor al hun vragen rond discriminatie op de huurwoningmarkt. Je kan uitleg krijgen over jouw rechten en potentiële meldingsprocedures. Iedereen is welkom om contact op te nemen bij vragen of de nood aan een luisterend oor.
Contactgegevens
Wanneer?
De ombudsdienst is open van maandag tot donderdag van 9 tot 12 uur. Berichten via e-mail worden beantwoord tijdens de openingsuren. De ombudsdienst is ook telefonisch bereikbaar op vrijdag.
Maak een afspraak
Je kan telefonisch of via email een afspraak maken. Afspraken gaan door op het kantoor van de ombudsdienst.