Contacteer stad Antwerpen

Bezoekerspas aanvragen

Ben je gedomicilieerd in de nieuwe parkeerzone voor vergunninghouders? Dan kan je een digitale bezoekerspas aanvragen zodat je bezoekers op straat kunnen parkeren in deze zone. 

Gezin wandelt op straat

Ben je gedomicilieerd in de parkeerzone voor vergunninghouders? Dan kan je een bezoekerspas aanvragen. Hiermee kan je jouw bezoekers digitaal registreren zodat ze max. 3 uur op straat kunnen parkeren tegen €3,80 per uur. Bezoekers kunnen langer en goedkoper parkeren in een betaalparking of een park-and-ride aan de stadsrand.

Hoe kan je bezoekers registreren voor een bezoekerspas?

 • Aanmelden kan via Itsme of eID. Je kan één account aanmaken per gezin per domicilie. 
 • Laad een bedrag op je account.
 • Start onmiddellijk een parkeersessie bij aankomst van je bezoeker.
 • Stop de parkeersessie wanneer je bezoeker vertrekt. 

Download de handleiding voor de aanvraag van een bezoekerspas.

Wie kan een bezoekerspas aanvragen?

Enkel bewoners die gedomicilieerd zijn in de parkeerzone voor vergunninghouders kunnen een bezoekerspas aanvragen. Bewoners die in de grensstraten wonen, kunnen geen bezoekerspas aanvragen. De grensstraten zijn Brouwersvliet, Ankerrui, Scheldestraat, Kronenburgstraat, Kasteelpleinstraat en de Leien.  

Download een kaart van de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders.

Download een stratenlijst van de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders.

Hoeveel kost het om te parkeren met een bezoekerspas?

Parkeren met een bezoekerspas kost € 3,80 per uur van maandag tot en met zaterdag, tussen 9 en 22 uur. Buiten deze uren kunnen bezoekers met een bezoekerspas gratis en zonder tijdslimiet parkeren in de parkeerzone voor vergunninghouders. Maar registratie is wel altijd nodig om geen retributie te krijgen.

Wat zijn de gebruiksvoorwaarden van de bezoekerspas?

 • Bezoekers kunnen met een bezoekerspas max. 3 uur betalend parkeren van maandag tot en met zaterdag, tussen 9 en 22 uur. Buiten deze uren kunnen bezoekers met een bezoekerspas gratis en zonder tijdslimiet parkeren in de parkeerzone voor vergunninghouders. Je moet hen dan wel vooraf registreren.
 • Je kan per domicilie max. 90 betalende uren per 3 maanden (kalenderkwartaal) aankopen.
 • Als je wordt bijgestaan door een erkende mantelzorger, kan je 45 bijkomende betalende uren aankopen. Vraag hiervoor een bewijs aan bij je mutualiteit en voeg dit document toe bij je aanvraag in het E-loket. Houd rekening met een verwerkingstermijn van 5 werkdagen.
 • Je moet je bezoekers onmiddellijk registreren wanneer ze parkeren op straat.
 • Let op! In de Nationalestraat kan je niet parkeren met een bezoekerspas tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur). Tijdens deze uren geldt de Shop & go-regeling. Bezoekers kunnen dan max. 30 minuten parkeren voor korte boodschappen.
 • De bezoekerspas geeft geen garantie op een vrije parkeerplaats.
 • Je kan verschillende nummerplaten tegelijk registreren.
 • Het opgeladen saldo kan niet worden terugbetaald.

Voor laden en lossen heb je geen bezoekerspas nodig. Laden en lossen is de tijd nodig om goederen in of uit te laden of personen in of uit te laten stappen. 

De bezoekerspas is een digitale parkeervergunning. Parkeerwachters controleren op basis van de geregistreerde nummerplaat. Je hoeft dus geen fysieke pas achter je voorruit te plaatsen.

Parkeren zonder bezoekerspas of parkeervergunning?

Bezoekers zonder bezoekerspas of geldige parkeervergunning kunnen niet op straat parkeren binnen de parkeerzone voor vergunninghouders. Wie toch parkeert zonder geldige parkeervergunning riskeert een retributie van €44.

Bezoekers kunnen nog altijd het centrum van Antwerpen bereiken met tram, bus, trein, DeWaterbus, deelmobiliteit, taxi of (elektrische) fiets. Wie met de auto komt, kan parkeren in een betaalparking of een park-and-ride (P+R) aan de stadsrand.

Gebruik de Slim naar Antwerpen-app voor reisadvies op maat en ontdek alle alternatieven om naar de stad te komen.

Meer informatie?

Heb je nog vragen? Dan kan je contact opnemen met het klantenteam Mobiliteit en Parkeren Antwerpen via mobiliteitenparkeren@antwerpen.be.

Lees meer