Contacteer stad Antwerpen

Zonevoorzitter Bart De Wever keurt drie nieuwe brandweerwagens goed na testrit

Brandweer Zone Antwerpen is verheugd om drie nieuwe voertuigen aan te kondigen. Deze geavanceerde brandweerwagens, een duikwagen en twee multifunctionele autopompen, ondersteunen de operationele werking van de brandweerzone binnenkort nog efficiënter. En er zijn nog heel wat andere voertuigen op komst. 

Brandweerwagen aan Kattendijkdok

Zonevoorzitter Bart De Wever maakte woensdag persoonlijk een testrit met de nieuwe voertuigen om ervoor te zorgen dat ze aan de strenge normen en vereisten voldoen, voordat ze in gebruik worden genomen. En hij keurde ze meer dan goed: “Het is een hele geruststelling om zelf te ervaren  hoe professioneel en uitgerust deze nieuwe wagens zijn. De aankoop van deze nieuwe brandweerwagens markeert een belangrijke investering in de veiligheid en het welzijn van onze gemeenschap. Met geavanceerde functionaliteiten en uitgebreide uitrusting stellen deze voertuigen onze brandweer in staat om snel en effectief te reageren op noodsituaties en bij reddingsoperaties te water."

Ruime duikwagen biedt extra comfort

De nieuwe duikwagen, ontwikkeld door toonaangevende constructeurs zoals Iveco, Magirus en Fire Technics, heeft een totale kostprijs van 417.450 euro. Wat deze duikwagen onderscheidt, is de ruime dubbele cabine die tegelijkertijd fungeert als omkleedruimte en beschikt over alle noodzakelijke persoonlijke uitrusting om 2 duikers bij aankomst onmiddellijk in te zetten.
 

De duikwagen is uitgerust met onder andere:

  • duikuitrusting voor vier duikers

  • verschillende drijfmiddelen voor reddingsoperaties op het water, zoals een Hansa-bord, een opblaasbaar vlot en werpzakken

  • tewaterlatings- en bergingsapparatuur

  • medische hulpverleningsmaterialen zoals een AED

  • apparatuur voor langdurige interventies zoals verlichting, een opblaasbare tent en een duikersstoeltje

Duikwagen voor overkapping

De duikwagen wordt ingezet voor reddingsoperaties in en op het water, ondersteund door verschillende andere voertuigen van Brandweer Zone Antwerpen. De duikwagen heeft standaard twee duikers aan boord, die worden aangevuld met minimaal twee duikers die ter plaatse komen met andere voertuigen.

Duikers kregen eerder al een nieuw jasje

Duiker helpt andere duiker
Duiker op een duikstoeltje boven het water

Niet alleen de duikwagen is nieuw binnen het segment van waterreddingen. Brandweer Zone Antwerpen investeerde eerder dit jaar al in vernieuwde persoonlijke uitrusting voor alle duikers. Zo werden alle droogpakken na tien jaar intensief gebruik vervangen door nieuwe hoogwaardige stukken. De kostprijs voor deze volledige vervanging is 120.000 euro. Hiermee wil de zone haar engagement voor een performant duikteam bevestigen voor het komend decennium en investeren in veiligheid en comfort voor haar eigen medewerkers.

Nieuwe standaard brandweerwagens met duurzamere toestellen

De twee nieuwe multifunctionele autopompen, vervaardigd door Vanassche en Mercedes, hebben een kostprijs van 380.367 euro per wagen. Deze autopompen zijn de standaard brandweerwagens die naar vrijwel elk type oproep rijden, en vandaar de naam ‘multifunctioneel’. 

Sinds vorig jaar werkt BZA ook met nieuw hydraulisch materiaal op deze wagens, dat uitsluitend op batterijen werkt. Hydraulisch materiaal zoals een schaar, spreider en ram, worden onder andere gebruikt bij de bevrijding van slachtoffers uit een voertuig. Deze investering van 26.157 euro per voertuig zorgt ervoor dat de brandweer zuiniger, duurzamer en sneller kan werken in noodsituaties.

Elke autopomp heeft een watertankcapaciteit van 2.500 liter. Wat deze nieuwe voertuigen speciaal maakt, is de ruimere dubbele cabine, zonder de totale lengte van de wagen te vergroten. Hierdoor is de eerste materiaalkast iets kleiner dan bij de huidige wagens.

Brandweerwagen

Er werd ook extra aandacht besteed aan de communicatie tussen de voorste cabine, waar de chauffeur en bevelvoerder zich bevinden, en de cabine met de brandweerlieden achterin. De wagens hebben een groter aantal slangen van 70 mm aan boord en daardoor één hogedrukhaspel minder. Het aangepast schuimmengsysteem versnelt trouwens de blusoperaties en biedt meer flexibiliteit. Bovendien zijn ze voorzien van een digitale pompbediening, wat een nieuwe toepassing is bij Brandweer Zone Antwerpen.

Deze twee voertuigen zijn de eerste van in totaal negen nieuwe multifunctionele autopompen. Daarmee worden alle afgeschreven wagens op alle kazernes vervangen. De andere zeven worden in de loop van komend jaar verwacht. Deze twee komen terecht op Post Noord en Post Centrum.

Zonecommandant kolonel Bert Brugghemans geeft aan dat “Brandweer Zone Antwerpen met deze nieuwe aanwinsten haar toewijding toont om de veiligheid van haar inwoners en de gemeenschap te waarborgen, zowel op als naast het water in de zone. De duikwagen en de multifunctionele autopompen worden binnenkort ingezet als onmisbare instrumenten bij reddingsoperaties en brandbestrijding in onze hele regio.”

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door