Contacteer stad Antwerpen

Parkeren in het historisch centrum sinds 1 augustus 2023

Sinds 1 augustus 2023 geldt in het historisch centrum een parkeerzone waar enkel bewoners met een parkeervergunning, bepaalde vergunninghouders (zorgverstrekkers, sommige ondernemers en autodelers) en personen met een handicap op straat kunnen parkeren. 

De parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders ligt tussen de Brouwersvliet en Ankerrui in het noorden, de Leien in het oosten, de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat in het zuiden, en de Schelde in het westen. Deze grensstraten liggen zelf niet in de nieuwe parkeerzone.

Kaart van de nieuwe parkeerzone voor vergunninghouders
Kaart van de nieuwe parkeerzone voor vergunninghouders

Parkeren als bewoner

Ben je gedomicilieerd in de nieuwe parkeerzone? Dat kan je met een parkeervergunning voor bewoners nog steeds gratis en onbeperkt parkeren in je bewonerszone (niet in de volledige nieuwe parkeerzone). Voor jou verandert er eigenlijk niets.

Nieuw is wel de bezoekerspas, die je enkel kan aanvragen als je gedomicilieerd bent in de nieuwe parkeerzone. Hiermee kan je jouw bezoekers digitaal registreren zodat ze maximaal 3 uur op straat kunnen parkeren tegen €3,80 per uur.

Parkeren als bezoeker

Als bezoeker (zonder bezoekerspas) kan je sinds 1 augustus 2023 niet meer op straat parkeren binnen de zone voor vergunninghouders. Wie dit toch doet, riskeert een retributie van €44. Je kan wel nog steeds het centrum bereiken via tram, bus, trein, taxi, DeWaterbus, deelmobiliteit of (elektrische)fiets. Kom je met de auto? Parkeer dan in één van de 9 park-and-rides aan de stadsrand of in een publieke betaalparking in het stadscentrum.

Gebruik de routeplanner van Slim naar Antwerpen en stippel je route vooraf uit.

Parkeren met een parkeerkaart voor personen met een handicap

Je kan overal in Antwerpen nog steeds gratis parkeren, op voorwaarde dat je je nummerplaat vooraf eenmalig registreertRegistreer je nummerplaat.

Let op: in de Nationalestraat kan je met een kaart voor personen met een handicap enkel parkeren op de voorbehouden plaatsen tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag en van 9 tot 18 uur). Buiten de winkeluren, op zon-en feestdagen en op 11 juli, kan je zowel parkeren op de voorbehouden plaatsen als op alle andere plaatsen. 

Parkeren als ondernemer

Woon je ook in de zone voor bewoners en vergunninghouders? Dan kan je met een parkeervergunning voor bewoners in jouw bewonerszone blijven parkeren. Vraag je vergunning aan.

Ben je als ondernemer niet gedomicilieerd in de zone voor bewoners en vergunninghouders? Dan kan je parkeren in één van de vele publieke betaalparkings. Controleer vooraf steeds de maximale toegelaten inrijhoogte. 

Moet je op regelmatige basis werken uitvoeren in de stad? Kijk dan na of voor jouw beroepscategorie een parkeervergunning voor ondernemingen kan worden aangevraagd. Je kan ook afspraken maken met de bewoner(s) waarvoor je werken komt uitvoeren, zij kunnen een bezoekerspas voor jou aanvragen of parkeerverbodsborden laten plaatsen. Laden en lossen is ook nog steeds toegestaan.

Parkeren als zorgverstrekker

Verpleeg- en zorgkundigen, vroedvrouwen, kinesisten en artsen kunnen sinds 1 augustus 2023 een parkeervergunning voor zorgverstrekkers aankopen. Met deze vergunning kan je in alle parkeer- en tariefzones parkeren. ​

Koop een parkeervergunning voor zorgverstrekkers.

Parkeren met een deelwagen

Gebruik je een deelwagen van een professionele aanbieder (Poppy, Cambio, Green Mobility of Miles Mobility)? Dan kan je nog altijd in heel de stad, inclusief de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders, parkeren.

Heb je een particuliere autodeelvergunning voor de bewonerszones Sint-Andries, Theaterbuurt-Meir, Historisch centrum of Universiteitsbuurt? Dan kan je nog altijd gratis en zonder tijdslimiet in je eigen bewonerszone parkeren.

Parkeren en elektrisch laden

Rij je met een elektrische auto en wil je parkeren aan een publieke laadpaal in het historisch centrum? Ook dan gelden dezelfde regels: enkel bewoners en vergunninghouders kunnen nog parkeren aan een publieke laadpaal in het historisch centrum. Bezoekers van bewoners (met bezoekerspas) mogen max. 3u parkeren en elektrisch laden. Behalve op zon-en feestdagen (mits geldige vergunning of bezoekerspas). 

Wie geen geldige parkeervergunning of bezoekerspas heeft, kan elektrisch opladen aan de laadpalen op publieke parkings​. Het parkeergeleidingssysteem in de stad toont je de weg naar deze laadpunten. 

Parkeren in de Nationalestraat

In de Nationalestraat kan je max. 30 minuten betalend parkeren tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur). Het tarief is € 3,80 en betalen kan via app, sms (ANX02) of aan een automaat. Buiten de winkeluren kunnen enkel bewoners en vergunninghouders parkeren in de Nationalestraat. 

Meer informatie over parkeren in de Nationalestraat

Laden en lossen

Laden en lossen is nog steeds toegestaan in de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders. Laden en lossen is de tijd nodig om goederen in of uit te laden of personen in of uit te laten stappen.

Verhuis en werken

Je kan in de parkeerzone nog steeds parkeerverbodsborden of werfsignalisatie aanvragen voor verhuis of bouwwerken. 

Lees meer