Contacteer stad Antwerpen

Antwerpen ontvangt award ‘Europese Stad van de Bomen 2023’

Stad Antwerpen ontvangt de European City of the Trees Award 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan een stad die bijzondere inspanningen levert voor het duurzaam en ecologisch beheer van bomen in een stedelijke omgeving.

Toekomstboom Antwerpen

De European Arboricultural Council kent deze prestigieuze award jaarlijks toe aan een Europese stad die met toonaangevende activiteiten extra inzet op een duurzaam bomenbeleid en aandacht heeft voor groen in de stad.  

Antwerpen levert heel wat inspanningen voor het beheer van de bomen op het openbaar domein. Met de boominventaris en haar boombeheerplan draagt de stad zorg voor ruim 100.000 bomen.

Bijzondere aandacht voor Toekomstbomen

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de investeringen van stad Antwerpen en haar districten in Toekomstbomen. Dit zijn bomen die zowel boven als onder de grond veel ruimte krijgen. Door extra aandacht te besteden aan de ondergrondse wortelruimte krijgen de bomen de kans om te groeien en worden ze meer dan 120 jaar.

Waar het kan, wordt een open plantvak aangelegd en wordt de ondergrond onthard. Daar waar de stedelijke context niet ideaal is voorziet de stad in een groeiplaatsconstructie, zoals een boombunker onder de weg of het voetpad dat gevuld wordt met speciale bomengrond onder de weg of het voetpad. Door ook te zorgen voor een goede doorwortelbare ondergrond, beluchting en bewatering, krijgen de bomen alle kans op een lang leven.

Antwerpen telt ondertussen meer dan 900 toekomstbomen. Dit gebeurt zowel door de aanplant van nieuwe bomen als door de opwaardering van bestaande bomen.

Meer groen en natuur in de stad

Toekomstbomen zorgen door hun massaal bladvolume voor extra groen in de stad en dragen bij tot een gezondere leefomgeving. Ze zuiveren de lucht en zorgen voor natuurlijke verkoeling en schaduwplekken in de zomermaanden. Daarnaast temperen ze de omgevingsgeluiden en zorgen ze voor meer rust. De bomen verhogen ook de biodiversiteit en zijn een plek voor heel wat vogels en insecten.

ECOT Award

De European City of the Trees award werd voor het eerst uitgereikt in 2007 aan de Spaanse stad Valencia. Antwerpen hoort nu thuis in een rijtje van toonaangevende steden zoals Wenen, Praag, Talinn en Amsterdam.

De award wordt gepresenteerd in een bijzonder vormgegeven houten boekomslag met daarop de namen van alle steden die de prijs voorheen ontvingen. Het boek krijgt een ereplaats in het Antwerpse stadhuis.

Naar aanleiding van de uitreiking van de award stippelde de dienst groen van stad Antwerpen een wandeling uit langsheen enkele bijzondere bomenprojecten in de stad.

Je kan de brochure bij de wandeling hieronder downloaden.

Stadsplan Toekomstbomen in Antwerpen

Marker

Ook interessant