Contacteer stad Antwerpen

Digitale interventieplannen

Een digitaal interventieplan draagt bij tot snelle en doelgerichte hulpverlening. Het bevat informatie over de site, de gebouwen en de aanwezige risico’s.

Via digitale interventieplannen (DIP) beschikken onze aanrijdende ploegen over alle nuttige informatie op een gestructureerde manier. Zo ziet elke bevelvoerder razendsnel waar bijvoorbeeld de ingangen zijn, waar er water is en of ze bijzondere gevaren moeten vrezen.

Uniek aan onze manier van werken is dat DIP’s niet éénzijdig worden opgemaakt, maar vanuit een nauwe samenwerking tussen brandweer en exploitant.

Themakaarten

Prioriteiten

Er zijn zeer veel risico's binnen ons beschermingsgebied. Daarom kan Brandweer Zone Antwerpen niet voor iedereen meteen een DIP opmaken. 

Volgende objecten komen achtereenvolgens in aanmerking:

 1. nieuw te bouwen objecten, waarvoor de brandweer in haar advies op de omgevingsvergunning de opmaak van een DIP heeft opgelegd.
   
 2. bestaande objecten, waarvoor de brandweer in functie van het risico een DIP nodig acht.
   
 3. bestaande objecten, waarvoor de exploitant zelf een DIP wil maken (wachttijd te respecteren). Hiervoor bezorg je een ‘Aanvraagformulier DIP’ aan de brandweer.
   

Applicatie voor aanvraagformulier

Het aanvraagformulier wordt opgemaakt via een eenvoudige applicatie en stuur je via e-mail aan dip.aanvragen@bza.be. Volg daarbij de instructies uit de handleiding.

 • Bekijk eerst de handleiding.
 • Download de applicatie.
  Kies voor 'toch downloaden' en daarna onderaan je browser bij het pijltje om het bestand te behouden. Aangezien deze applicatie (voorlopig) niet vaak gebruikt wordt, kan je browser of virusscanner hier extra beveiligingsmeldingen tonen.

 

 

Dit artikel is gedeeld door