Stad bestrijdt Japanse duizendknoop met elektrocutie
De stad Antwerpen bestrijdt de Japanse duizendknoop voortaan met elektrocutie. Dat is een relatief nieuwe en natuurvriendelijke methode om de woekerplant te bestrijden.

De Japanse duizendknoop is een taaie exoot die ook in een stedelijke omgeving goed en snel groeit. Op enkele weken tijd kan de duizendknoop tot drie meter hoog worden. De wortels gaan tot drie meter diep. Die zorgen voor schade aan asfalt, rioleringen, nutsleidingen en funderingen. Bovendien krijgen inheemse plantensoorten minder groeikansen waar de Japanse duizendknoop opduikt.
De stad telt zo'n 600 plaatsen waar de plant voor komt; ofwel een oppervlakte van ruim 100.000 vierkante meter. Onder meer langs de Scheldeboorden op Linkeroever breidt de Japanse duizendknoop zich in sneltempo uit.
Elektrocutie
De stad Antwerpen besliste om deze woekerplant te bestrijden met elektrocutie. Daarbij jaagt een generator stroomstoten van 4000 volt door de planten. De stroomstoten tasten de stengels en de wortels aan. Elektrocutie is een natuurvriendelijke manier om Japanse duizendknoop te bestrijden, waarbij het bodemleven rondom de plant gespaard blijft.
Preventie
De stad neemt ook maatregelen om te voorkomen dat de Japanse duizendknoop zich verder kan verspreiden:
- Grond waarin de Japanse duizendknoop aanwezig is, wordt niet verplaatst. Indien nodig volgt er een bodemsanering.
- Kleine plantjes worden onmiddellijk uitgestoken op locaties waar de plant verschijnt.
- Plaatsen met de Japanse duizendknoop worden apart gemaaid, zodat de wortels zich niet kunnen verspreiden.
Geen hinder
Op plaatsen waar de duizendknoop weinig tot geen hinder veroorzaakt, laat de stad de plant gewoon met rust.