"In een samentuin kunnen stadsmensen toch tuinieren."
Weet jij wat een samentuin is? Op verschillende plekken in de stad vind je kleurrijke tuintjes waar buurtbewoners samen tuinieren. In het nieuwe Zuidpark verzorgt Julie Van Dyck met enkele buren hun samentuin.
Een samentuin is niet hetzelfde als een volkstuin: “In een samentuin planten, onderhouden en oogsten buurtbewoners samen de gewassen op een perceel in de buurt. Het is een tuin voor en door de buurt. Wie een volkstuintje heeft, doet dit eerder alleen.”
Twee jaar geleden ontstond het idee om een samentuin te starten in het Zuidpark. “In de plannen van het nieuwe park had de stad een samentuin voorzien. Via flyers werd gepolst naar mogelijke deelnemers. Samen met enkele buurtbewoners hebben we een subsidiedossier opgesteld, plannen getekend en even later zijn we gestart. De stad zorgde voor de omheining, een wandelpad en een waterpomp. Het werkmateriaal, plantjes en zaden kochten we via subsidies.”
De samentuin in het Zuidpark telt zo’n 10 actieve tuiniers. “Donderdagavond en zondagvoormiddag zijn onze vaste momenten. Je bepaalt zelf hoe vaak je komt. We houden het graag zo laagdrempelig mogelijk. Meestal zijn we met een vijftal buurtbewoners. We maken plezier en zijn graag samen buiten. Een samentuin is ideaal voor stadsmensen die thuis niet kunnen tuinieren.”
De tuin in het Zuidpark is een oase van groenten, bloemen en grassen. “We telen tomaten, komkommers, courgettes, pompoenen en boontjes. Ook kruiden zoals munt, basilicum, tijm, bieslook en enkele eetbare bloemen vind je hier terug. Af en toe verdwijnt helaas wel eens een courgette, maar dat is moeilijk te vermijden op een openbaar domein.”