Contacteer stad Antwerpen

Dankzij jou plant district Deurne 11 extra bomen! Of meer?

District Deurne lanceerde eind 2022 de digitale nieuwsbrief en engageerde zich vooraf om Deurne extra groen te kleuren, gekoppeld aan het aantal inschrijvingen. Voor de eerste 500 inschrijvingen op de nieuwsbrief plant het district vijf bomen. Voor elke extra 500 komt daar nog een boom bij.

District Deurne plant extra bomen

Teller staat op 11

Deurne kleurt groener dankzij de nieuwsbrief. Ondertussen werd de kaap van 3.500 abonnees behaald waardoor het district 11 extra bomen zal planten, verspreid over het district.

Waar en welke bomen? 

Op Eksterlaar staan 5 hoogstambomen (Tiny Forest):

 • 1 zomereik (Quercus robur): deze inheemse boomsoort ontwikkelt een heel groot groenvolume en wordt zeer oud. Op en rond de eik is er zeer veel bedrijvigheid van insecten, schimmels, vogels, … 
 • 2 haagbeuken (Carpinus betulus): deze inheemse boom trekt vogels en meikevers aan. De haagbeuk gedijt op gronden met wisselende waterstanden en maakt hem geschikt voor de huidige klimatologische omstandigheden. 
 • 2 éénstijlige meidoorns (Crataegus monogyna): deze boom is niet alleen prachtig om zien, want de bloemen geven nectar voor bijen en vlinders. In het najaar eten verschillende vogelsoorten de vruchten en het is een waardplant voor verschillende vlindersoorten.

In Stiltepark Sint-Fredegandus zijn 2 fruitbomen geplant:

 • 1 kweepeer (Cydonia oblonga): deze boom wordt relatief oud en verlangt geen onderhoud. Hij draagt prachtige bloesems en zijn vruchten worden gegaard voor consumptie, waarvan de smaak niet te vergelijken is met enig andere vrucht. Het is een boom die je plant voor de komende generaties.
 • 1 pruimelaar (Prunus domestica ‘Mirabelle de Nancy’): de boom is zelfbestuivend en draagt in de herfst kleine, gele vruchten. De boom is goed winterhard en lokt bijen en vlinders.

Het vernieuwde sport- en speelterrein in de Tweegezusterslaan kreeg extra schaduw:

 • 1 hartjesboom (Cercidiphyllum Japonicum): deze boom - van oorsprong uit Japan - is een snelle groeier die een groot groenvolume kan bereiken. De Nederlandse naam verwijst naar de vorm van de bladeren. Het blad loopt in het voorjaar paarsachtig uit, verkleurt in de zomer naar groen en in het najaar krijgt het blad een prachtige gele tot rode kleur. Bovendien geurt het vers afgevallen blad in het najaar naar koekjes en karamel!

De Louis van Craenstraat heeft een nieuwe tulpenboom:

 • 1 magnoliaboom (Magnolia Grandiflora): deze wintergroene boom krijgt grote opvallende, heerlijk geurende bloemen die verschijnen vanaf juli. De boom komt oorspronkelijk uit Amerika en is een goede aanvulling op onze wintergroene bomen, omdat deze soort de droogte goed verdraagt.

De speeltuin in de Vuurwerkstraat kreeg een toekomstboom:

 • 1 zomereik (Quercus robur): deze boom gedijt op zowel natte als droge gronden en kan honderden jaren oud worden. Qua biodiversiteit is het de absolute kampioen van de inlandse bomen. Het aantal organismen die op en rond de zomereik leven, lopen op tot in de duizenden.
  Het is niet makkelijk om jonge exemplaren oud te krijgen vanwege droogte, late voorjaarsvorst of ziekten en plagen, maar het loont meer dan ooit de moeite om deze toekomstboom alle kansen te geven. De boom wordt op 15 december geplant. 

In de inkomzone van het Bisschoppenhofpark is een gewimperde Linde geplant (t.h.v. Suzanne Spanhovenstraat en de Sint-Fredegandusstraat):

 • 1 gewimperde Linde (Tilia henryana): deze boom heeft heerlijk geurende bloesem in het najaar. De bloemen zijn door de hoge nectarwaarde heel gewild bij bijen en andere bestuivers. Het blad is hartvormig met naaldvormige tanden en verkleurt prachtig in de herfst.

Volg het van dichtbij

Het district plaatste de eerste 9 bomen tijdens het plantseizoen 2022-2023. Vanaf de 10de boom zal de plaatsing in het plantseizoen 2023-2024 gebeuren (november-maart). 
Houd deze website, de nieuwsbrief en/of de Facebookpagina van district Deurne in de gaten voor meer nieuws.

zomereik
zomereik
haagbeuk
haagbeuk
éénstijlige meidoorn
éénstijlige meidoorn
kweepeer
kweepeer
pruimelaar
pruimelaar
hartjesboom
hartjesboom
magnoliaboom
magnoliaboom
gewimperde Linde

Nog niet ingeschreven? Doe het nu!

Het district stopt niet en laat de bomenteller lopen, want elke boom telt! Ook jij kan ervoor zorgen dat Deurne groener wordt en dat er extra bomen bijkomen. Schrijf je daarom nu in (via blauwe knop hieronder) en ontvang de maandelijkse digitale nieuwsbrief van Deurne.

Digitaal niet mee?

Heb je geen eigen computer, geen internet of ben je digitaal nog niet helemaal mee? Verschillende organisaties in Deurne besteden extra aandacht aan jou. Je kan er gratis een computer of wifi gebruiken en/of opleidingen en ondersteuning krijgen. Meer informatie vind je hier.

Info

www.deurne.be
@districtdeurne
#deesisweldeurne
communicatie.deurne@antwerpen.be

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door