Contacteer stad Antwerpen

Wijziging parkeervergunning voor ondernemingen en extra Shop&Go-plaatsen in binnenstad

Vanaf 1 januari 2024 wijzigen er enkele zaken aan de parkeervergunning voor ondernemingen. De lijst met beroepscategorieën wordt uitgebreid en je zal ook een week- en maandvergunning kunnen aankopen, naast de bestaande dag- en driemaandenvergunning. Daarnaast zullen er vanaf 1 februari 2024 Shop&Go-parkeerplaatsen worden voorzien in de Lange Gasthuisstraat, Minderbroedersrui, Oudevaartplaats en Paardenmarkt. 

Informatiebord over parkeren

Uitbreiding van NACE-codes

De lijst van NACE-codes die in aanmerking komen voor een parkeervergunning voor ondernemingen wordt uitgebreid. Vanaf 1 januari 2024 kunnen ook ondernemingen met de volgende NACE-codes een vergunning aanvragen:

  • Code 60.1xx: Uitzenden van radioprogramma's
  • Code 60.2xx: Uitzenden van televisieprogramma's
  • Code 77.320: Verhuur en lease van machines en installaties voor de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw (herstelling van deze machines ter plaatse)

Bekijk de volledige lijst met beroepscategorieën

Uitbreiding van vergunningsmogelijkheden voor ondernemingen

De stad zal vanaf 1 januari bijkomende vergunningsperiodes invoeren, om het gebruik van de parkeervergunning voor ondernemingen te vereenvoudigen en stimuleren. Vanaf 1 januari zal je als onderneming vier opties hebben: 

  • Een dagvergunning voor 35 euro
  • Een weekvergunning voor 150 euro (nieuw)
  • Een maandvergunning voor 500 euro (nieuw)
  • Een driemaandenvergunning voor 1350 euro

Deze tarieven zijn van toepassing op alle parkeertariefzones in Antwerpen, inclusief het historisch centrum en de Shop&Go-parkeerplaatsen.

Koop online een parkeervergunning voor ondernemingen

Shop&Go-parkeerplaatsen in het historisch centrum

Vanaf 1 februari 2024 worden enkele Shop&Go-parkeerplaatsen voorzien in de Lange Gasthuisstraat, Minderbroedersrui, Oudevaartplaats en Paardenmarkt. Deze winkelstraten liggen in de zone voor bewoners en vergunningenhouders.

Met het oog op korte boodschappen mogen op de Shop&Go-plaatsen vanaf dan wél bezoekers parkeren, maximum voor 30 minuten tegen 3,80 euro, van maandag tot en met zaterdag en van 9 uur tot 18 uur. Ook bewoners mogen hier maximaal voor 30 minuten parkeren tegen betaling van hetzelfde tarief. Betalen kan via app of sms.

In de Nationalestraat geldt al sinds 1 augustus 2023 een Shop&Go regeling, op alle parkeerplaatsen. 

Lees meer

Ook interessant