Contacteer stad Antwerpen

Nieuw: toegankelijk speelbos Hof De Bist

Op 9 december opende stad Antwerpen haar eerste toegankelijk speelbos Hof De Bist in Ekeren. Kinderen met en zonder een beperking spelen er samen dankzij de toegankelijke speeltuigen en infrastructuur.

Kinderen lopen uit het speelbos Hof De Bist

Spelen in de natuur moet mogelijk zijn voor iedereen. In speelbos Hof De Bist kan dat! Kinderen met en zonder beperking trekken er samen op avontuur of komen er even tot rust. Het speelbos is maximaal toegankelijk gemaakt. Er loopt een breed en vlak pad door het bos dat voor iedereen toegankelijk is. Ook de speelconstructies en -activiteiten zelf zijn goed te betreden.

Hof De Bist is een belangrijk pilootproject. Op basis van de ervaringen binnen dat project werkt de stad in de toekomst verder aan inclusieve speelterreinen.

De vele troeven van speelbos Hof De Bist

Toegankelijkheid en inclusiviteit
Het speelbos is een inclusieve speelomgeving met aandacht voor samenspel en toegankelijkheid:

  • Het brede en effen pad door het speelbos is toegankelijk voor iedereen. Boomstammen bakenen het pad af, wat voor een goede oriëntatie zorgt.
  • Er is een duidelijke inkom en een infobord aan de ingang van het speelbos, met afbeeldingen van het pad en de speelzones. Wil je luisteren naar een audiodescriptie over het speelbos? Dat is mogelijk via een QR-code op het bord. Die is bovendien in reliëf gemaakt: kinderen met een visuele beperking kunnen de code voelen.
  • De speelaanleidingen zoals de wilgenhut zijn goed te betreden.  
  • Er zijn rustplekken en zitmogelijkheden.
  • De speelconstructies en voorgestelde spelletjes op het infobord stimuleren samenspel.
  • Binnenkort is er ook een visueel stappenplan. Daarmee kunnen kinderen en begeleiders hun bezoek aan het speelbos maximaal voorbereiden. De info komt online via een filmpje in Vlaamse gebarentaal.

In park Hof De Bist zijn ook toegankelijke toiletten, meerdere rustbanken, een goed betreedbare picknicktafel, voldoende toegankelijke parkeerplaatsen en brede fietsenstallingen.

Superleuke activiteiten
Meerdere activiteiten inspireren de jeugdige bezoekers tot grootse speldaden. Boskunstenaar, samen sterk en takkenfort om er maar enkele te noemen. Ze zijn niet alleen supertoegankelijk maar ook superleuk! Er is een bewegwijzerde route langs de activiteiten.

Voor speelbos Hof de Bist werkte de stad en district Ekeren samen met Inter, Goodplanet, Heder, Licht en Liefde, Toerisme voor Autisme en verschillende ervaringsdeskundigen. 

Meer weten over speelbos Hof De Bist?

Lees meer over het speelbos en speelconstructies, de afmetingen van het aardepad, de activiteiten of beluister de audiodescriptie.

Kinderen maken een kunstwerk van bladeren en takken op een tafel in speelbos Hof De Bist
Een kindje speelt verstoppertje in een wilgenhut in speelbos Hof De Bist
Kinderen bouwen een fort van takken in speelbos Hof De Bist
Een persoon heeft de ogen dicht en laat zich leiden door een persoon in een rolstoel in speelbos Hof De Bist
Een persoon en kindje in rolstoel zitten aan rustbanken in speelbos Hof De Bist

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door