Contacteer stad Antwerpen

Heraanleg Cockerillplaats: fase 1 en 2

Enige tijd geleden besliste het district Hoboken om in samenwerking met Waterlink/Aquafin de Cockerillplaats en directe omgeving heraan te leggen. Op 9 januari 2024 start aannemer Besix met zijn werkzaamheden. In dit artikel geven we u praktische info over deze heraanleg en mogelijke hinder. 

zicht op het kruispunt Cockerillplaats-Jozef Leemanslaan-Kapelstraat

Werken en Timing

De heraanleg van de Cockerillplaats omvat de vernieuwing van de riolering waarbij afvalwater en regenwater gescheiden worden. Om de veiligheid voor voetgangers te verhogen worden er twee rijstrookeilandjes aangelegd en de voetpaden aangepast. Verder wordt de rijbaan volledig vernieuwd en afgestemd op de Louisalei. Tot slot wordt er ook een parkeerstrook met enkele bomen aangelegd. 

De aannemer werkt in vier fasen. In deze brief informeren we u over de eerste twee fasen. 

  • Fase 1 van 9 januari tot 12 februari  
    In deze fase is er een onderdoorpersing van de riolering onder de spoorweg en wordt er een bouwput gemaakt in de Jozef Leemanslaan ter hoogte van het Cockerillhof; 

  • Fase 2 van 12 februari tot 26 februari: er wordt een aansluiting van de riolering gemaakt en een nieuwe waterleiding gelegd in de rijbaan van het kruispunt van de Lumbeeckstraat en de Kapelstraat.

Hou er rekening mee dat deze timing kan wijzigen en er vertraging kan zijn door weersomstandigheden of onverwachte ontwikkelingen.  

Over fase 3 en 4 informeren we u later. Deze info kan u later ook vinden op deze website.

Hinder

Mobiliteit

In fase 1 wordt de Jozef Leemanslaan in beide rijrichtingen onderbroken ter hoogte van het Cockerillhof. Er is een omleiding via de Cockerillplaats, Louisalei, Antwerpsesteenweg, Oudestraat en Broydenborglaan. In omgekeerde richting loopt de omleiding via Broydenborglaan, Oudestraat, Walstraat, Lelieplaats, Kioskplaats en Louisalei.

Ook de bussen van De Lijn volgen een omleiding. De meest actuele informatie over de buslijnen vindt u op de routeplanner van De Lijn.

In fase 2 blijft de Jozef Leemanslaan onderbroken, maar wordt ook het kruispunt Kapelstraat-Lumbeeckstraat door de werken afgeslotenDit betekent dat de spoorwegovergang van de Kapelstraat afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer. Met de omleiding via Daniel Baginierlaan, Lenaart de Landrelaan, Maccabilaan, Boombekelaan en Harold Rosherstraat, kan men de spoorweg kruisen aan de Berkenrodelei en zo het centrum van Hoboken bereiken.

Belangrijk voor de bedrijven in de KMO-zone Polderstad (Boombekelaan-Smallandlaan) is dat in deze fase de KMO-zonde enkel nog bereikbaar is via de Schroeilaan. Bedrijven brengen hun leveranciers hier best van op de hoogte. 

Ook de bussen van De Lijn volgen in fase 2 een omleiding. De meest actuele informatie over de buslijnen vindt u op de routeplanner van De Lijn.

Fietsers en voetgangers kunnen tijdens deze fase 2 de spoorwegovergang aan de Kapelstraat blijven gebruiken.

Een signalisatie- en omleidingsplan voor deze fases vindt u onderaan dit artikel.

Riolering en waterhuishouding

In het betrokken deel van de Kapelstraat en in de Cockerillplaats wordt de riolering vervangen. We willen aandacht vragen voor uw kelder. Doordat het grondwaterpeil mogelijks zal stijgen na de heraanleg, kan het zijn dat er grondwater in uw kelder komt. U kan dus best voorzien dat uw kelder misschien gedicht moet worden. Dit is wettelijk zo beschreven. Toelichting hierover kan u lezen in dit artikel op onze website: "Denk hieraan bij rioleringswerken in uw straat"

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht bij de aannemer Besix 03/870.79.70 of per mail via besixinfra@besix.com. Ook ter plaatse in de werfkeet van Besix kan u eventueel een vraag stellen. 
 
Ook bij het team ‘Communicatie en Participatie Hoboken op het nummer 03/338.30.16 of via mail wijkoverleg.hoboken@antwerpen.be kan u informatie over deze werken bekomen. 

Hobokense Werfgazet

Wenst u op de hoogte te zijn van de belangrijkste wegenwerken in Hoboken, kan u zich steeds abonneren op de Hobokense Werfgazet.

Inschrijven

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door