Contacteer stad Antwerpen

Brandweer Zone Antwerpen verwelkomt 12 nieuwe rekruten

Eerder deze week verwelkomde zonecommandant Bert Brugghemans een lichting van 12 nieuwe rekruten. Dit is al de 35ste lichting beroepsbrandweer die start bij Brandweer Zone Antwerpen (verder BZA) na de aanwervingsstop van de jaren ‘80. Vandaag vieren ze het einde van hun eerste week en de start van hun verdere carrière bij BZA met een receptie op het stadhuis van Antwerpen samen met burgemeester en zonevoorzitter Bart De Wever.

Jongste lichting rekruten

Op maandag 8 januari 2024 startte de 35ste lichting rekruten bij Brandweer Zone Antwerpen. Het gaat om 12 brandweerrekruten met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar oud.  Zij vervangen vooral collega’s die de afgelopen periode met pensioen gingen. Dat maakt ook dat we momenteel met een relatief jong korps zitten.

De 12 rekruten zijn geselecteerd uit een grote groep geïnteresseerden. Er waren maar liefst 450 sollicitanten die aan de procedure startten met de schriftelijke proef. Daarna volgde nog een groepsproef, een interview met een psychotechnische proef en enkele sportproeven. Na al die proeven slaagden 35 kandidaten* voor de volledige selectie. De eerste 12 daarvan starten dus nu deze week met hun opleiding. De overige geslaagden staan op de werfreserve en worden aangeschreven zodra er opnieuw vacatures zijn.

* Noot: Enkel de 120 hoogst gerangschikte kandidaten na de schriftelijke proef nemen deel aan de rest van de procedure.

Zonecommandant kolonel Bert Brugghemans is tevreden met de instroom:

Deze nieuwe collega’s zijn geselecteerd uit een grote groep sollicitanten omdat we hebben ingeschat dat ze klaar zijn voor de training en deze job. We merken dat we gelukkig als zone nog steeds in staat zijn om zeer sterke profielen aan te werven. Dat is toch zeer belangrijk, gezien de vele technologische uitdagingen en wijzigende risico’s waarmee we dagelijks te maken krijgen.
 

Opleiding

De opleiding die de rekruten volgen, duurt zes maanden en eindigt normaal gezien in juni. Tijdens die periode maken ze kennis met de werking van de brandweer in het algemeen, onze eigen zone en het beschermingsgebied (Antwerpen, Wijnegem en Zwijndrecht). Ze worden klaargestoomd om na hun opleiding volledig operationeel mee te draaien in het brandweerkorps. Naast een brok theorie volgen ze ook intensieve en praktische opleidingsdagen, onder andere op Campus Vesta  (brandweer- en politieschool). 

Veel brandweerkennis op zak

Sommige rekruten hebben al een brandweerachtergrond, anderen hebben - op vlak van de brandweer - nog veel te leren.  Het is opvallend dat deze groep rekruten opnieuw heel wat collega’s bevat die al vrijwilliger zijn bij de brandweer. Dat is mooi meegenomen voor de samenwerking met andere zones. Tegelijk is het ook een meerwaarde dat in deze groep nieuwe collega’s zitten die het brandweervak van nul zullen opbouwen. Dat verschil in ervaring is ongetwijfeld een pluspunt.

Goed om te weten

Het kan nog even duren voor er opnieuw een selectieprocedure komt voor beroepsbrandweer bij Brandweer Zone Antwerpen. Er is namelijk nog een grote werfreserve met geslaagde kandidaten van de voorgaande procedure en ook de uitstroom van collega’s door pensionering is de komende periode klein. Een volgende selectie zit er dus voorlopig nog niet aan te komen

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door