Contacteer stad Antwerpen

Stad ondersteunt 14 artistieke projecten met Fonds Nieuwe Makers

Vorig jaar lanceerde stad Antwerpen een nieuw fonds voor nieuwe makers. Het fonds geeft lokale kunstenaars aan het begin van hun professionele carrière een financiële ondersteuning en biedt interactie met de in Antwerpen gevestigde cultuurhuizen. Na een oproep werden 14 projecten van nieuwe makers weerhouden.

WIPCOOP - Sandra Delgadillo - foto: Victoriano Moreno

14 dossiers weerhouden

Nieuwe makers konden tot 31 oktober 2023 een aanvraag indienen voor kunstprojecten waarmee ze een samenwerkingsverband aangaan met een in Antwerpen gevestigd cultuurhuis en financiële ondersteuing krijgen. Van de 38 ingediende dossiers werden er 14 weerhouden die steun zullen ontvangen van het Fonds Nieuwe Makers. Hiervoor wordt een budget van 200.000 euro voorzien.

14 nieuwe makers

Marah Haj Hussein met het project 'Language: no broblem'. Begeleid door Kultuurfaktorij Monty vzw.

Na haar opleiding als danseres ging Marah Haj Hussein aan de slag met de kracht van woorden. Ze voerde een performatief onderzoek naar haar eigen moedertaal, meertaligheid, het gebruik van verschillende talen in verschillende contexten. Ze werkt dit uit tot een avondvullende voorstelling waarin tekst en scenografie een spannend en gelaagd spel spelen.

Te zien op 6 en 7 september 2024 in Monty

 

Meurman vzw (Ruth Bruyneel) met het project 'DEVICKY. (wax the pain away)'. Begeleid door c o r s o.

Theatermaker Ruth Bruyneel produceert samen met haar collectief Meurman & de Rudy een nieuwe muziektheatervoorstelling. Deze ‘techno-tragedie’ zoekt de grens op tussen theater en concert. DEVICKY vertelt het verhaal van een jonge vrouw die een ontharingssalon uitbaat en haar mama mist. Samen met haar collega’s slaat de fantasie op hol. Ze stellen zich vragen over identiteit en seksualiteit en hertekenen zo de grenzen. 

Te zien op 25 april 2024 in c o r s o

 

JK Stand-in (Zoë Heyninck, Mona Lina Leon en Thijs Paijmans) met het project 'Do you still like my tits when they are hanging upside down'. Begeleid door Scheld'apen vzw (Het Bos).

Acteurs Zoë Heyninck en Mona Mina Leon en video-expert Thijs Paijmans maken een lowbudgetmusical die een generatie vrouwen én het metier van performer in vraag stelt, en nieuwe waarheden door het slijk haalt. Mona en Zoë zijn opgegroeid in een pre-#metoo-generatie en staan nu met beide voeten in de woke Gen Z-generatie. Waar horen ze bij? En is het oké om nergens bij te horen? 

Te zien op 14 en 15 november 2024 in Scheld'apen Het Bos

 

Matondo Noémie Ntoto met het project 'Good things take time'. Begeleid door Kunstencentrum De Studio - Villanella vzw.

‘Good things take time’ is een muzikaal project van singer-songwriter Mimi Waterfall om tot een tweedelige EP te komen. Vanuit de bantu-spiritualiteit staat haar vorige EP ‘Solar Return’ voor spirituele dood, terwijl ‘Good things take time’ gaat over wedergeboorte. Deze EP bestaat uit een versmelting van zwart-Afrikaanse muziek, geproduceerd door Lorenzo Kobina & Maurice Declerck, en uit remixen.

Te zien op 8 november 2024 in De Studio

 

Boris-Johannes De Keyser met het project 'NIETS DAN GOEDS'. Begeleid door NOVA.

‘NIETS DAN GOEDS’ is een cabaretvoorstelling voor jongeren en jongvolwassenen. De nieuwe maker, Boris-Johannes De Keyser, verweeft in zijn verhaal feit met fictie met als grondslag de eigen persoonlijke ervaring rond een ziekte als kanker en het opgroeien als homoseksuele tiener. Hiervoor ​ gaat hij in gesprek met het publiek en wil hij onderzoeken wat dat betekent: ‘de dood’.

Te zien op 17 oktober 2024 in NOVA en op 18 oktober 2024 in De Theatergarage

 

Tabooboo vzw (Maxime Dreesen) met het project ‘TABOO? BOO!’. Begeleid door Kunstencentrum De Studio - Villanella vzw.  

‘TABOO? BOO!’ is het eerste performatieve concert van theatermaker Maxime Dreesen. Gedurende ​ vijf maanden zal Maxime één lied per maand maken met één muzikale artiest. Taboes zijn een bekend gebied voor Maxime en alter ego 'Tabooboo'. Maar wie is Tabooboo de popster? De combinatie van muziek en speelsheid is de perfecte manier voor het communiceren van taboes. 

Te zien op 30 augustus 2024 tijdens Antwerp Queer Arts Festival in De Studio.

 

Rabbi Kinkela met het project ‘KO YEBA’. Begeleid door c o r s o.

Rabbi Kinkela is al jaren actief als danser en organisator. Met ‘KO YEBA’ maakt hij voor het eerst een eigen danssolo voor het theater. De kunstenaar wil het publiek kennis laten maken met de verschillende Afrikaanse dansstijlen. Hij laat zich hiervoor inspireren door zijn eigen verhaal en Congolese roots. 

Te zien op 4 oktober 2024 in c o r s o.

 

Lotte Boonstra met het project ‘Human People’. Begeleid door Scheld'Apen vzw (Het Bos). 

In ‘Human People’ verbeeldt Lotte Boonstra, kostuumontwerper en theatermaker, de onderlinge en complexe relaties tussen mens, massa en stad. Dit in de vorm van levende sculpturen en installaties in de publieke ruimte en de expositieruimte tijdens ’10 jaar Het Bos’ in het voorjaar van 2024, en in een theatrale voorstelling in het najaar van 2024. 

Te zien op 17 mei 2024 in Scheld'apen Het Bos.

 

Wang vzw (Juicy Dune IJsselmuiden en Sascha Bornkamp) met het project ‘Holle Olle’. Begeleid door c o r s o.

Een kleurrijke muziektheatervoorstelling vol muziek, geluid, liedjes en humor voor 6+. ‘Holle Olle’ gaat over iemand die zich verdrietig voelt, zonder te begrijpen hoe dat komt. Op een speelse en laagdrempelige manier willen de nieuwe makers een gevoel onder de loep brengen, waar veel kinderen op de leeftijd van 5 tot 8 jaar nog maar weinig woordenschat voor hebben. ​ 

Te zien als klasvoorstelling van 15 april t/m 12 juni 2024 tijdens de Op Visite-tournee in Antwerpse basisscholen.

 

Isaak Duerinck, Danny De Jong en Katrien Eerderkens met het project ‘Antwerp Queer Choir X Radiant Nights’. Begeleid door DeSingel vzw. 

‘RAGE/RAVE’ is een onderzoek naar de samenhang tussen protest en muziek in de queer cultuur. Deze genreoverschrijdende performance zal zowel de vorm van een interactieve muziektheaterperformance als die van een feest in een club aannemen. Het publiek wordt uitgenodigd om mee in die safe space te stappen en mee te zingen. 

Te zien op 29 november 2024 in De Singel.

 

Collectief KIKERO (Katarina Antunovic en Charlotte Wellens) met het project ‘Idee Fix’. Begeleid door vzw Lokaal Cultuurbeleid district Ekeren. 

Een interactieve, flexibele en tragikomische locatievoorstelling met bijbehorende educatieve omkadering. Met dit project willen theatermakers Katarina Antunovic en Charlotte Wellens de impact van prestatiedruk op onze identiteit aankaarten en bewustwording over natuur- en vogelbehoud creëren bij een jong publiek vanaf 8 jaar. De voorstellingen gaan door in een park, bos of natuurdomein. 

Te zien op 7 oktober 2024 in Park Hof De Bist.

 

Lotte Lola Vermeer met het project ‘De Poëtische PPT’. Begeleid door MartHa!tentatief vzw. 

In ‘De Poëtische PPT’ neemt auteur Lotte Lola Vermeer je mee naar de wondere wereld van Google Maps. Ze staat stil bij het idee dat je je niet hoeft te verplaatsen om ergens heen te gaan. Alles is binnen handbereik via Google Maps: je woning, je buurt, winkels, restaurants, een haarspeldbocht in Sotsji, het ISS.

Te zien op 3 mei 2024 (work in progress) en op 17, 18 en 19 oktober 2024 (premièrereeks) in De Studio.​ 

 

Sander Bos met het project ‘Innerskin’. Begeleid door 0090 vzw. 

Met ‘Innerskin’ wil beeldende kunstenaar en modeontwerper Sander Bos samen met interdisciplinaire kunstenares Neoza Goffin, mode, installatie en participatieve kunst gebruiken als een sociale praktijk. ‘Innerskin’ bestaat uit twee luiken: een participatieve performance met installatie in de openbare ruimte die de westerse definitie van intimiteit in vraag stelt, en een expo die dieper ingaat op de thema's d.m.v. fotografie en video. 

Te zien op 26, 27 en 28 september 2024. De performance op de Kievitsplaats of in het Centraal Station, de expo in Kunsthal Extra City.

 

Jiyoung Kim en Susanna Ingignoli met het project ‘Antwerp Art Weekend 2024 - Antwerp Art Graduation Prize Exhibition’. Begeleid door Antwerp Art vzw.  

Voor dit project ontwikkelen de twee laureaten van de Antwerp Art Graduation Prize voor beeldend kunstenaars nieuw werk dat zal gepresenteerd worden tijdens de volgende editie van Antwerp Art Weekend 2024. 

Ingignoli maakt een installatie waarbij ons gebruik van openbare ruimtes in vraag wordt gesteld, vertrekkende vanop het Mechelseplein. Via sculpturale elementen, projecties en VR zal de bezoeker een nieuwe ruimte betreden.

Kims voorstel is een herinterpretatie van 'de waag', een ruimte die handel, economie en waardebepaling symboliseerde binnen middeleeuws Europa. Zij maakt een installatie 'Weight Room', waarbij ze met de bezoeker in dialoog gaat over concepten als 'waarde' en 'gewicht'.

Te zien op Antwerp Art Weekend van 16 t/m 19 mei 2024 in & rond De Studio.

 

Nieuwe kandidaten

Nieuwe makers kunnen zich kandidaat stellen voor steun van het Fonds Nieuwe Makers voor een project dat start vanaf 1 februari 2025. Een aanvraag indienen, samen met een in Antwerpen gevestigd cultuurhuis, doe je voor 31 oktober 2024.

Meer info >>

Zit je nog met vragen of ben je benieuwd naar een extra toelichting bij het Fonds Nieuwe Makers? Kom dan op maandag 24 juni naar ons info- en netwerkmoment Fonds Nieuwe Makers.

Meer info >>

Ook interessant