Contacteer stad Antwerpen

Collega's op het veld en in de kazerne

Teamwork is alles! Dat weten Anneleen (22), jobstudent content creatie, en Ninke (29), communicatiedeskundige en woordvoerder, maar al te goed. Ze werken niet enkel samen op de  communicatiedienst van Brandweer Zone Antwerpen, maar spelen ook samen voetbal.

Van het voetbalveld naar de brandweerkazerne

"We kennen elkaar van bij de fantastische voetbalclub Ik Dien", vertelt Ninke, "oftewel de beste amateurclub van Europa volgens de UEFA". "Ik speel voetbal bij Ik Dien sinds 2015" geeft Anneleen aan. “Ik speel daar al een behoorlijke tijd," voegt Ninke toe, "dus sindsdien kennen we elkaar, want ik was al bij Ik Dien voor Anneleen erbij  kwam. Ook op het veld staan ze dicht bij elkaar: "We staan vlak naast elkaar op het veld, omdat we allebei aanvallers zijn," zegt Ninke, "soms ben ik flankspeler en soms speel ik als diepe spits". "Mijn positie is flankspeler, dus ik speel links of rechts vanvoor", zegt Anneleen.

Ninke en Anneleen staan dus samen op het veld en sinds kort werken ze ook samen op de communicatiedienst van BZA. Ninke vertelt dat ze eerst 5 jaar op de communicatieafdeling van Pleegzorg werkte voor ze bij BZA begon. "Toen ik de vacature voor communicatiedeskundige en woordvoerder bij de brandweer zag, sprak dat mij enorm aan. Dus ik heb gesolliciteerd en uiteindelijk kreeg ik de job". Anneleen vertelt dat ze in haar laatste masterjaar communicatiewetenschappen zit en op zoek was naar een studentenjob die bij haar studie past. "Ik stond samen met Ninke achter de toog op de club toen ze mij vertelde dat er een vacature ging vrijkomen voor een studentenjob content creatie en ze vroeg of dat niks voor mij was. Ik heb dan gesolliciteerd en de job gekregen". "Dus ik had goed ingeschat dat het iets voor jou zou zijn", reageert Ninke.

Teamwork is alles

Anneleen en Ninke geven beide ook aan hoe belangrijk teamwork is, zowel op het veld als op het werk. "Werken bij de brandweer is een teamsport." zegt Ninke, "Ook bij crisiscommunicatie moeten we samenwerken met verschillende afdelingen en mensen om een crisis zo goed en efficiënt mogelijk aan te pakken. Dus het feit dat ik al 20 jaar een teamsport beoefen, helpt zeker. Anneleen pikt in: "Ik werk hier nog niet zo lang, maar zoals Ninke zegt, doordat je een hobby in groep beoefent, leer je hoe je rekening moet houden met anderen en hoe cruciaal samenwerken is". "Het is ook fijn dat er een gemeenschappelijk doel is," gaat Ninke verder, "bij voetbal is dat het winnen van wedstrijden, en op onze afdeling is dat zorgen voor goede communicatie. Of het nu gaat om effectieve communicatie naar buiten toe of het oplossen van een crisis, het is allemaal teamwork. Misschien iets minder vermoeiend en met een lagere hartslag dan bij voetbal, maar niet minder teamwork."

Ninke aan zet
Anneleen is 9, Ninke 16
Anneleen aan zet

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door