Contacteer stad Antwerpen

Lokvallen helpen om Aziatische hoornaar te bestrijden

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die zich voedt met honingbijen en andere bestuivende insecten. Het dier vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit. De stad zet daarom lokvallen in om de Aziatische hoornaar te bestrijden.  

Aziatisch hoornaar

De voorbije jaren rukte de Aziatische hoornaar steeds meer op in Europa. Vorig jaar werden ruim 2.000 nesten verdelgd in Vlaanderen. In de stad vernietigde de Brandweer Zone Antwerpen 92 hinderlijke nesten van hoornaars.  

Voor de mens vormt de Aziatische hoornaar in principe geen direct gevaar. Deze hoornaar is wel een bedreiging voor bijen. Hij voedt zich onder meer met honingbijen. De aanwezigheid van een Aziatische hoornaar in de buurt van bijenkasten verstoort bovendien het foerageergedrag van de werksters waardoor de honingproductie stopt. 

Lokvallen voor de Aziatische hoornaar

In maart komt de hoornaar uit de winterslaap. Stad Antwerpen verdeelde 45 lokvallen van het Vlaams Agentschap Landbouw en Visserij. Deze vallen worden nu ingezet om jonge uitvliegende koninginnen te vangen. Ze zijn zo ontworpen dat enkel de Aziatische hoornaar opgesloten wordt. De meeste andere insecten kunnen uit de val ontsnappen, of kunnen opnieuw vrijgelaten worden. ​  

De lokvallen zijn ook verdeeld onder Antwerpse imkers. Zij kunnen de lokvallen in de buurt van bijenkasten zetten om hun bijen te beschermen.

Hoornaars onderscheiden

De Aziatische hoornaar is relatief eenvoudig te onderscheiden van de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is 2 tot 3 cm lang en heeft een zwarte kop en borststuk en een donker achterlijf met oranje-gele tinten. De uiteinden van de poten zijn eveneens oranje-geel. De Europese hoornaar is groter en is roodbruin met een overwegend geel achterlijf. Hoornaars zijn aanzienlijk groter dan een bij of een wesp.

Je vindt meer informatie over hoornaars op de pagina over dierenoverlast.

Maak een melding

Je kan een (vermoedelijk) nest melden bij Vespa-Watch.

Je kan individuele Aziatische hoornaars melden bij www.waarnemingen.be.

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door