Op maandag 11 maart 2024 kwamen kunstenaars, cultuurwerkers en kunstorganisaties uit Antwerpen en Vlaanderen samen in De Studio voor het inspirerende en verbindende netwerkevent Blik op de toekomst. Een verslag van een boeiende namiddag.
Schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud verwelkomde het talrijk opgekomen publiek op het 3de netwerkmoment, gericht op het versterken van de cohesie binnen de Antwerpse kunst- en cultuursector.
Kunst- en cultuurorganisaties kunnen niet om de razendsnel veranderende digitale wereld. Na het internet en sociale media biedt nu ook kunstmatige intelligentie talloze mogelijkheden. Maar het kan ook ontregelend werken. Drie inspirerende sprekers belichtten de impact van de digitalisering op creatie, publiek en werk.
Volgens Vincent Buyssens, creatieve consultant, is generatieve Artificial Intelligence een revolutionaire technologie die menselijke interactie gebruikt om menselijke vaardigheden zoals leren, redeneren en creëren te ontwikkelen. Bij het generen van creatieve ideeën kan AI gezien worden als een rekenmachine, waarvan de effectiviteit afhangt van je eigen referentiekader. Jouw bagage en vraagstelling zijn in die zin bepalend voor de output.
Pedro De Bruckere, onderzoeker en pedagoog aan onder andere de Universiteit Utrecht toont met cijfers aan dat we ons begrip van generaties moeten herzien naar een focus op levensfasen. Jongeren verlaten steeds later het ouderlijk nest, terwijl Vlaanderen vergrijst en diverser wordt. Het publiek van morgen wordt gevarieerder en waarden spelen een steeds belangrijkere rol bij keuzes.
Saskia Van Uffelen, digital skills leader Belgium, pleit in het digitale tijdperk met een durfplan van 7 stappen voor een nieuw model voor onze samenleving waarin welvaart en welzijn samengaan. Automatisering is hierin cruciaal: het moet organisatie-overschrijdend gebeuren om het volle potentieel ervan te benutten, zo kan er meer tijd vrij komen om met de essentie bezig te zijn. In een wereld waarin alles en iedereen verbonden is, biedt samenwerking tussen verschillende sectoren kansen om als cultuurorganisatie maatschappelijk relevant te blijven.
De dialoogtafels en afsluitende plenaire sessie benadrukten dat in deze transformerende tijden het maken van gerichte keuzes en het delen van waarden van cruciaal belang zijn. De grootste uitdaging ligt in het omarmen van nieuwe technologie op organisatieniveau. Voor de kunst- en cultuursector is de volgende stap het blijvend enthousiasmeren van een steeds diverser publiek, waarbij het gebruik van data kan helpen om het aanbod beter af te stemmen op de behoeften van het publiek.
De hele namiddag werd in beeld gebracht in een in-real-time visueel verslag.
Fotograaf Frederik Beyens bracht de toekomstgerichte namiddag in beeld.
Geniet na met dit beeldverslag.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de mailinglijst van het Antwerpse Kunstenbeleid.