Contacteer stad Antwerpen

Bewoners met passie voor hun omgeving verenigd in een Facebookgroep

In Antwerpen-Zuid vind je een aantal mooie parken en heel wat unieke 19de eeuwse architectuur terug. Werkgroep DE LEI zet zich in voor het groen, milieu en historisch erfgoed van deze buurt. Deze vereniging heeft een Facebookgroep waar heel wat bewoners de passie voor hun omgeving delen.

man staat in tuin

Leikwartier

Karl Scheerlinck is vrijwilliger bij Werkgroep DE LEI. “Het Leikwartier is historisch een gebied tussen de Leien en het Nachtegalenpark. Nu komt het ongeveer overeen met de wijk Markgrave en delen van Harmonie en Brederode. Je vindt hier een unieke dynamiek.”

“De vereniging werd in 1969 in het leven geroepen toen buurtbewoners geshockeerd waren door het verdwijnen van het lokaal groen. Onze acties toen leidden tot het behoud en de bescherming van o.a. het domein Hertoghe en het Hof van Leysen. Tegenwoordig zet de groep zich in voor groen, milieu en bouwkundig erfgoed. En buurtverbindende activiteiten vormen daarbij het cement”, legt Karl uit.

gekleure vlakken
De Lei

Bescherming architectuur

“Sommige zaken zijn weerloos. Architectuur kan zichzelf niet verdedigen. Eigenlijk hoop ik dat een overheid hetzelfde lef heeft om te doen wat ze in de jaren 1980 met de Cogels-Osylei hebben gedaan: klasseren als beschermd stadsgezicht. Onze wijk is vogelvrij. Hier zijn 7 bouwwerken beschermd. Dat is alles. De vroegste art-deco van Antwerpen staat hier”, zegt Karl met enige verontwaardiging.

“We moeten soms in het oog houden dat inwoners, bedrijven of zelfs de overheid niet te veel van het collectieve geheugen wegknippen. Daarvoor hebben we een waakhondfunctie en voeren we soms actie of ondersteunen we initiatieven. We proberen het bewustzijn van de buurt aan te spreken via de Facebookgroep.”

man
Karl Scheerlinck

Wisselend succes

“Dat lukt jammer genoeg niet altijd. Voor de verbouwing van een Chinees restaurant in de Markgravelei dat zich in een historisch pand bevond en voor de sloop van de officierswoningen in de Kielsevest, riepen we op tot actie via Facebook. Maar die oproep tot protest sloeg niet aan. Pas nadat het kwaad was geschied, kwam de collectieve verontwaardiging. Zolang er geen bulldozer staat of er niets afgebroken is, kunnen veel mensen zich het gemis nog niet inbeelden. Het moet voelbaar zijn.”

“Maar soms boeken we ook successen”, merkt Karl op. “Tijdens de coronacrisis leed het Hof van Leysen onder het hoog aantal wandelaars en spelende kinderen. Een oproep tot digitaal buurtoverleg werd verspreid via onze Facebookgroep en een andere buurtgroep. De provincie, beheerder van het park, schoot daarna in actie en herstelde het groen. Het was wel fijn om te zien dat we met onze Facebookgroep dat resultaat konden bereiken.”

Facebook voor communicatie

“De Facebookgroep kwam er toen we nog geen website hadden. Voor Werkgroep DE LEI is de Facebookgroep nu veeleer een informeel communicatiemiddel. Vroeger gingen we flyers bussen. Nu gebruiken we daarvoor digitale kanalen. Onze Facebookgroep is er dus wel voor de buurt, maar niet zoals andere buurtgroepen. Bij ons moet je niet zijn met klachten over hondendrollen of verloren katjes. Waarderingen van de buurt, bijvoorbeeld via foto’s, en cohesieversterkende activiteiten zijn wel welkom”, besluit Karl.

toren
Waardering voor de buurt

Project Ortelius

Dit interview is onderdeel van Project Ortelius, een samenwerking tussen ErfgoedLab Antwerpen en meemoo om digitale, online (erfgoed)gemeenschappen uit Antwerpen in kaart te brengen.