Antwerpse herinneringen bewaren
13.600 leden telt de Facebookgroep ‘Antwerpen in foto en film vroeger en nu’. Zoveel mensen die zich verbonden voelen met beelden van Antwerpen. ErfgoedLab Antwerpen sprak met oprichter Fabienne Schmit om deze online, digitale gemeenschap beter te leren kennen.
Oprichting
Fabienne is Antwerpenaar in hart en nieren. Ze heeft een grote voorliefde voor het erfgoed van haar stad. “Als er archeologische opgravingen zijn, kom ik graag een kijkje nemen”, bekent ze. “Daarnaast maak ik al van mijn 14 jaar oud foto’s van de stad. Zo’n 9 jaar geleden postte ik voor het eerst een oude foto op mijn eigen Facebookprofiel. Daar kwamen veel positieve reacties op, waardoor ik besloot de Facebookgroep ‘Antwerpen in foto en film vroeger en nu’ op te richten. Ik verwachtte zo’n 30 leden te verzamelen. Op korte tijd hadden we een 800-tal leden. ATV en Gazet van Antwerpen pikten dit op. Ondertussen zijn we al met zo’n 13.600.”
Herinneringen delen
Leden van de Facebookgroep delen en koesteren foto’s en video’s. “Het is de bedoeling dat mensen voornamelijk beelden uit hun eigen collectie delen. Die ze zelf maakten of die ze van bijvoorbeeld hun grootouders erfden. We merken dat veel andere leden verhalen of weetjes posten onder de beelden. We hebben heel wat experten in de groep. Sinds enkele jaren staan we ook toe dat mensen foto’s uit andere collecties delen, zolang ze de bron maar vermelden”, vertelt Fabienne.
Wat doet dat, zo’n oud beeld terugzien?
“Ik woonde als kind 5 jaar op de Sint-Jacobsmarkt. Tegenover een zuivelhandel, kruidenier, bakker en de Zwanengang, toen een heel bekende steeg”, herinnert Fabienne zich. “Dat is nu afgebroken en vervangen door het Frans Halsplein. Ik wou daar graag oude beelden van terugzien. En een paar jaar geleden dook daar plots een foto van op in onze Facebookgroep! Dat bracht me terug naar mijn jeugd. Ik merk ook dat anderen het belangrijk vinden dat herinneringen bewaard worden.”
Gemeenschap
Iedereen die een band heeft met de stad Antwerpen is welkom als lid. Enkele vrijwilligers onderhouden de Facebookgroep meerdere keren per dag. “Met de beheerders overleggen we regelmatig over lidmaatschapverzoeken en inhoud. Daarnaast ontwikkelde iemand een tool om alle beelden overzichtelijk te bewaren. Na 9 jaar is het anders onmogelijk beelden terug te vinden. We kwamen ook al eens met trouwe leden samen in het echt voor een stadswandeling. Dat is ondertussen al even geleden, maar misschien is er nu na corona weer ruimte om dat te organiseren”, besluit Fabienne.
Project Ortelius
Dit interview is onderdeel van Project Ortelius, een samenwerking tussen ErfgoedLab Antwerpen en meemoo om digitale, online (erfgoed)gemeenschappen uit Antwerpen in kaart te brengen.