‘Rif Archives’ prikkelt de Riffijnse gemeenschap via sociale media
Freelance journalist Yassin Akouh uit Antwerpen verzamelt verhalen en documentatie van de Rif. Via verschillende sociale media prikkelt ‘Rif Archives’ de Riffijnse gemeenschap in België en ver daarbuiten.
Over de Rif
De Rif is een gebied in het noorden van Marokko. De Berberse stammen die daar leven, richtten in 1921 een staat op o.l.v. vrijheidsstrijder Abdelkrim el Khattabi. Tot ze door een verenigde Spaanse en Franse troepenmacht werd ontbonden. Enkele jaren geleden kwam de streek nog in de aandacht vanwege protesten tegen de Marokkaanse overheid. Veel Riffijnse Marokkanen kwamen in de jaren 1960 als gastarbeider naar Antwerpen.
Roots
ErfgoedLab Antwerpen onderzoekt online erfgoedgemeenschappen met een sterke link met Antwerpen. Deze keer zoomen we in op Yassin Akouh: freelance journalist, student en Antwerpenaar. Al een geruime tijd heeft hij een fascinatie voor de Rif. “Mijn vader komt uit de streek. Iedere zomer gingen we naar daar op reis. Mijn tante woonde vlakbij de voormalige woning van Abdelkrim. Als we daar kwamen, vertelden ze over de oorlog tegen de Spanjaarden en Fransen. In de tuin van mijn oom waren grotten waar mensen schuilden tegen de bommen. Ik leerde mijn achtergrond kennen en wist ik dat ik iets wou doen rond de Rif.”
Verzameling collectie
“Ik leerde de eerste knepen van de journalistiek bij StampMedia. Na een publicatie in Knack besloot ik mij te verdiepen in de materie. Tijdens de coronacrisis verzamelde ik een grote collectie boeken en geprint materiaal zoals postkaarten, magazines en kranten.
Kennis delen
“Ik merk dat niet al mijn Marokkaanse vrienden de Riffijnse geschiedenis goed kennen. Belgische media hebben bijvoorbeeld geen correspondent in Marokko. Daarom besloot ik weetjes en verhalen te delen via sociale media, wat ik een toegankelijke manier vind. Zo ontstond ‘Rif Archives’ in 2019 op Instagram, Facebook en Twitter. Na een tijdje had ik hulp nodig voor het onderhoud. Via een oproep leerde ik Samir Benallal uit Nederland kennen. Samen bekijken we de inhoud voor we ze posten. Ondertussen maken we samen studiereizen waarbij we onder andere de dochter van Abdelkrim bezochten”, vertelt Yassin trots.
Inhoud
“We kiezen om alles in het Engels te doen. Er is een grote Marokkaanse diaspora, maar lang niet iedereen spreekt Frans of Arabisch“ gaat Yassin verder. “Qua inhoud willen we niet alleen focussen op politiek. Culturele informatie of gewoon grappige anekdotes zijn ook welkom. Ik experimenteer nu op TikTok via mijn privé-account met informatieve video’s. Een compilatie van racistische karikaturen ging viraal en heeft al 450.000 views.”
Wat brengt de toekomst?
“Ondertussen kregen we het idee om ook verhalen te brengen van de Maghreb. Waar de Rif zich beperkt tot het noorden van Marokko, gaat dit over heel Marokko, Algerije en Tunesië. Voor de rest zijn we wel trots op wat we al hebben bereikt”, besluit Yassin.
Project Ortelius
Dit interview is onderdeel van Project Ortelius, een samenwerking tussen ErfgoedLab Antwerpen en meemoo om digitale, online (erfgoed)gemeenschappen uit Antwerpen in kaart te brengen.