Facebookgroep zet muziek in Antwerps dialect in de kijker
Antwerpen is een voedingsbodem voor heel wat muzikaal talent. De Facebookgroep ‘Antwaarpse muziek’ zet muziek in dat sappige dialect in de kijker.
Glenn Pellis is gepassioneerd door muziek in het Antwerps dialect. Daarin is hij niet alleen. Zijn Facebookgroep ‘Antwaarpse muziek’ telt zo’n 3.200 leden. “Muziek in het Antwerps vind je in vele vormen. Dat gaat van blues tot rock tot kleinkunst tot hiphop”, vertelt Glenn. “Het zijn klanken waarmee veel mensen opgroeiden en waarmee ze zichzelf kunnen zijn. Ik vind het Antwerps een heel schone taal. Wat in de Facebookgroep aan bod komt moet in het dialect zijn. Dus grote Antwerpse bands die in het Engels zingen, zoals dEUS, horen er niet thuis.”
Digitale gemeenschap
“De groep bestaat nog maar enkele jaren”, gaat Glenn verder. “We delen nummers die vaak op YouTube staan. En we houden elkaar op de hoogte van optredens, waar ik soms met andere leden naar toe ga. Ook foto’s zijn welkom. Of het gebeurt wel eens dat mensen op zoek zijn naar een nummer, maar slechts enkele lijnen tekst kennen. Mensen helpen elkaar graag om het juiste lied terug te vinden. Verzamelaars met een grote collectie platen en cd’s hebben soms dubbels. In de Facebookgroep leren ze elkaar kennen en spreken ze af om te ruilen.”
“Het goede aan onze groep is dat je hier erg lokale zaken terugvindt”, vult Glenn aan. “Van sommige kleinere, oudere artiesten vind je niets via Google terug. Bij ons zal er wel iemand zijn die de artiest kent.”
Antwerpsemuziek.be
“Naast de Facebookgroep is er ook een website, antwerpsemuziek.be. Daar onderhoud ik een database van alle artiesten die in het Antwerps zingen. Van actieve bands zet ik er ook de contactgegevens bij, zodat de bands geboekt kunnen worden.”
Antwerps erfgoed
“Antwerpse dialectmuziek is echt wel erfgoed. Denk maar aan Wannes Van de Velde, de Strangers, Katastroof, John Lundström, Ed Kooyman, Stafke Fabri … Dat waren echte volksfiguren en hen mogen we niet vergeten. Maar ook iemand als Tourist LeMC hoort daar bij”, vindt Glenn.
“Het is leuk om onbekende Antwerpse muzikanten te ontdekken of onderbelichte artiesten in de spotlight te zetten. Want het dialect is wat ons bindt. Ik denk dat de groep mee het Antwerps levend houdt.”
Project Ortelius
Dit interview is onderdeel van Project Ortelius, een samenwerking tussen ErfgoedLab Antwerpen en meemoo om digitale, online (erfgoed)gemeenschappen uit Antwerpen in kaart te brengen.