Contacteer stad Antwerpen

De feel van de sixties en seventies

Philippe Golbert beheert de Facebookgroep ‘Antwerpen in the Sixties & Seventies’. Via de online community houden hij en zo’n 4.000 andere leden de herinnering aan het Antwerpse uitgaans- en kunstleven van die periode in leven.

man met pet

“Ik ben een kunstliefhebber en antiekhandelaar”, stelt Philippe zich voor. “Mijn vader was dat ook. Op Radio Centraal maakte ik een radioprogramma over de jaren '60 en '70 in Antwerpen. Ik woonde tot mijn zeven over de café’s De Pelikaan en De Muze. Muzikant Ferre Grignard en heel wat Antwerpse kunstenaars zoals Willem Dolphyn en Wout Vercammen kwamen vaak bij ons over de vloer. Ik groeide dus een beetje op in die scene. Ik wil dat verhaal levend houden.”

Herinneringen uitwisselen op Facebook

“We zijn met 3 beheerders van de Facebookgroep ‘Antwerpen in the Sixties & Seventies’”, legt Philippe uit. "Wanda liep als jong meisje al mee in de modeshows van An Salens en haalde individuen uit de Muze om voor Sinterklaas in de Grand Bazar te figureren. Ze werkte toen in een aantal café’s en leerde veel bekende Antwerpenaren kennen. Veel ideeën en kunststromingen ontstonden aan de toog. Naast mij heb je Brian, die inmiddels in Engeland woont. Hij is een grote verzamelaar van Ferre Grignard en hoorde via zijn zus vele verhalen. Hij kan als geen ander gedetailleerde informatie over café’s en gebeurtenissen geven.”

“Ieder lid heeft een passie om het geheugen van Antwerpen levend te houden. We hebben al meegemaakt dat we van oude muzikanten videofragmenten deelden, waarvan de muzikanten ze zelf helemaal vergeten waren. Als ze die opnieuw zagen, reageerden ze vol enthousiasme.”

Motivatie

“Ik doe het deels voor mijn eigen plezier”, vertel Philippe. “Mijn onderzoek en passie delen met de wereld. Ik ben blij als ik mensen kan verwonderen met informatie. Veel mensen zijn verrast dat Ferre Grignard op dezelfde festivalpodia stond als Deep Purple en Jimmy Hendrickx. Veel groepsleden delen hun anekdotes en herinneringen. We komen zo heel wat te weten uit het uitgaansleven van die tijd.”

“In de Facebookgroep zitten mensen die het tijdperk hebben meegemaakt, maar ook heel wat mensen die met interesse een kijkje komen nemen. Ik merk dat er van de ‘nieuwe’ generatie vaak kunstzinnige mensen bijzitten. Ik denk dat zij met grote ogen naar die tijd kijken.”

Voordelen Facebook

“Wij zijn 100% erfgoed”, zegt Philippe vol overtuiging. Je kan dingen tonen waar de mensen anders voor naar een museum of speciaalzaak zouden moeten gaan. Nu krijgen ze via de Facebookgroep het op hun bord gepresenteerd. Daarnaast houden mensen elkaar makkelijk op de hoogte door elkaar te taggen.”

“Het is wel de bedoeling dat mensen waardevolle herinneringen aan het tijdperk delen. Een foto van je mama zonder zichtbaar te zijn in een betekenisvolle omgeving? Voor dat soort inhoud is er minder ruimte. Staat je mama voor een monumentaal gebouw uit die periode? Dan hoort je beeld er helemaal thuis.”

Nadelen Facebook

Op Facebook kan je eenvoudig beelden delen. Maar dat is niet altijd even handig. “We verzamelen alle afbeeldingen in albums”, licht Philippe toe. “Dat zijn er nu zo’n 150-tal. Dat mogen we toch al een stevig archief noemen. Jammer genoeg is Facebook niet zo’n ideaal platform voor archivering en gebruiksvriendelijk opzoekwerk. We hebben wel een link waarop je het overzicht bekijkt, maar dat is enkel via een computer te bekijken.

“Daarnaast heeft Facebook vervelende richtlijnen. Het platform leeft niet mee met verschillende culturen en tijdsgeesten. In de jaren 70 was artistieke naaktfotografie erg populair. Maar de algoritmes verwijderen die waardevolle beelden automatisch. Ook dat maakt Facebook minder geschikt om beelden te bewaren en te delen.”

De toekomst?

“Veel internationale sterren hadden een link met Antwerpen. Denk maar aan Derroll Adams en Donna Hightower die hier woonden. Of Leonard Cohen die hier een lief had. Dat soort weetjes en anekdotes zit nog in veel mensen hun hoofd en moet bewaard blijven. Velen zijn oud aan het worden en af en toe overlijdt er iemand. Daarom vrees ik eigenlijk voor het voortbestaan van de groep op lange termijn”, besluit Philippe.

Facebookpagina met foto's
facebookpagina