Contacteer stad Antwerpen

Facebookpagina als virtueel podium

Op de bruisende Vrijdagmarkt in het hart van Antwerpen vindt wekelijks een bijzondere gebeurtenis plaats: de Antwerp Fire Jam. Het is een bijeenkomst van gepassioneerde vuurartiesten, waaronder Sten de Koster. Hij begon zijn avontuur als vuurartiest in 2016 en is momenteel één van de drijvende krachten achter de Antwerp Fire Jam.

man speelt met vuur

Antwerp Fire Jam begon oorspronkelijk als Oersprong Fire Sessions. Het was een initiatief van Steven Bruynseraede, een professionele vuurartiest en de oprichter van Oersprong Tribal Rites, een groep vuurartiesten die mystieke rituelen met vuur uitvoeren. Zij kwamen bijeen op de Vrijdagmarkt in Antwerpen om te oefenen en hun band te versterken. Met de tijd groeide dit uit tot een wekelijkse bijeenkomst en een toegankelijk evenement dat mensen uit Antwerpen en daarbuiten aantrekt.

“Ik ben altijd al erg aangetrokken door vuur” vertelt Sten De Koster. “In 2016 ben ik in contact gekomen met Steven en toen begon ik te oefenen. Nu, acht jaar later, organiseer ik mee de Fire Jam en ben ik voorzitter van Oersprong Tribal Rites. Ik nam de fakkel over van Steven.” Sten koos ervoor om de naam te veranderen naar Antwerp Fire Jam. “Ik vond het een meer open naam. Het was meer uitnodigend voor mensen om langs te komen.”

Met zijn achtergrond als brandveiligheidsinspecteur is Sten verantwoordelijk voor de veiligheid van de bijeenkomsten. Hij werkt nauw samen met Steven en andere betrokkenen om de activiteiten toegankelijk te houden voor nieuwkomers. Ze zorgen tegelijkertijd voor een veilige omgeving voor alle deelnemers.

Verbinding met Keltische tradities

Antwerp Fire Jam zet zich ook in voor oude Keltische tradities. “Wij zijn in 2023 begonnen met oude Keltische feestdagen terug nieuw leven in te blazen, zoals Yule, Imbolc, en Ostara. In de lente gaan we Beltane vieren. Dat heeft immens veel aantrek. Het plein zit vol met mensen die weinig met vuur te maken hebben, maar die zijn aangetrokken tot het oude Keltische.”

Meer dan gewoon een bijeenkomst

Hoewel de Fire Jam in de kern draait om fire en flow arts (de overkoepelende term voor de kunstvorm waarbij men bewegingen maakt met rekwisieten, zoals met een waaier of een staf), is het voor de leden meer dan dat. Het is een gemeenschap waar mensen van verschillende achtergronden samenkomen. Sten benadrukt het belang van deze gemeenschap, vooral als een bron van groei en zelfontdekking, zeker voor degenen die mentale of emotionele uitdagingen ervaren.

“De weken nadat ik een workshop firespinnen deed, kwam ik telkens terug naar de Fire Jam. Het heeft mijn leven zo positief veranderd. Ik begon mezelf anders te zien. Ik heb het al met veel mensen zien gebeuren:  zodra ze met vuur werken, krijgt hun zelfvertrouwen een boost.”

Op korte tijd bereik je duizenden mensen

De vuurartiesten van Antwerp Fire Jam en geïnteresseerden komen niet enkel fysiek samen op de Vrijdagmarkt. Ze zijn ook actief in de Facebookgroep waardoor er ook een bloeiende online gemeenschap is. Sten beheert samen met de medeorganisatoren deze groep. “Het doel was vooral om meer mensen te kunnen betrekken en om het ook opener te maken.” Volgens Sten is het een gemakkelijk communicatiekanaal. “Je hoeft maar één bericht online te zetten en je bereikt honderden mensen. Voordien moest je iedereen afzonderlijk contacteren. Nu post je daar een bericht en je bereikt in een keer 800 mensen.”

Het digitale zorgt bovendien voor een vergroting van de fysieke gemeenschap. “De mensen die naar onze evenementen komen kunnen het event ook delen, waardoor hun vriendenbestand dit ziet. Op een korte tijd kan je duizenden mensen bereiken, eigenlijk.”

Daarnaast dient de Facebookpagina als een virtueel podium voor het delen van foto’s, kennis, tips en aankondigingen van evenementen. “Er worden foto’s gedeeld door fotografen die aanwezig zijn op de bijenkomsten”, vertelt Sten. Naast de foto’s, is er ook ruimte voor discussies, vragen en reacties. “Er worden vragen gesteld als ‘Wat is de beste type fuel voor dit?’ of ‘Wat is de correcte manier van dit te gebruiken?’ en dergelijke. … Als vuurartiest moet je soms experimenteren met bepaalde zaken, zoals effectjes en brandstoffen. Als dat goed gaat, dan delen we dat via de Facebookpagina. En als het slecht gaat, delen we dat ook.” Zo dragen vuurartiesten via de Facebookgroep hun kennis door.

Ook op Instagram

De online aanwezigheid van Antwerp Fire Jam gaat verder dan Facebook alleen. De groep heeft ook een Instagramprofiel. Hiermee willen ze jongere generaties aantrekken. “Wij vinden het altijd leuk als er jongere mensen bij ons komen.” Een van die jongeren stelde voor om ook een TikTok-account te maken voor de Fire Jam. “Toen ik dat hoorde, dacht ik: dat is eigenlijk geen slecht idee. Dat is een ander platform, een ander publiek, andere mensen die daarin geïnteresseerd zijn, zo kunnen we dus nog meer mensen bereiken.”

De veerkracht van de gemeenschap

Zorgen over het voortbestaan van de groep en de pagina heeft Sten niet. “De pagina bestaat nu al iets meer dan tien jaar. Zolang er mensen zijn die zich ervoor willen inzetten, zal ze blijven bestaan. Zolang er mensen zijn die met vuur willen spelen, met vuur willen spinnen en willen samenkomen, gaat die pagina blijven bestaan.” Omdat Antwerp Fire Jam een belangrijk onderdeel is van het leven van de leden, zullen er volgens Sten altijd wel mensen zijn die daarbij willen helpen.

Lees meer