Hoe was het vroeger in het Oude Badhuis?
Tot in 1990 kon je als buurtbewoner in de Stuivenbergwijk een douche nemen in wat nu het ontmoetingscentrum Oude Badhuis is. ErfgoedLab Antwerpen zoekt naar getuigen die de oude badinrichting nog in zijn oorspronkelijke functie gebruikt hebben.
In 1920 besliste de gemeenteraad om deze was- en stortbadinrichting te laten bouwen. Het doel? “De arbeidersklasse meer gezondheid en welzijn verzekeren.” In 1926 opende het gebouw zijn deuren. Op de gelijkvloerse verdieping konden vrouwen de was doen in hypermoderne elektrisch aangedreven wastrommels en droogturbines. Op de eerste verdieping waren veertig douches. Mannen en vrouwen gingen via aparte ingangen naar hun afdeling.
Het badhuis was meteen een enorm succes. Enkele cijfers? In 1926 turfden de toezichters meer dan 150.000 douchebeurten. Dat zijn er ruim 400 per dag. In 1936 werden er bijna 33.000 wasjes uitgevoerd. Goed voor 400 ton proper wasgoed. Smelling good, Stuivenberg!
Met zulke bezoekersaantallen is het niet moeilijk om in te beelden dat het badhuis ook vroeger een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk was.
Getuigenissen gezocht
Ben jij of ken je iemand die zich vroeger douchte (of kledij waste) in het Oude Badhuis? ErfgoedLab Antwerpen zoekt getuigen die verhalen kunnen vertellen over hoe het vroeger was.
Stuur een mailtje naar erfgoedlab@antwerpen.be!
Hammam. Steaming Stories
Het onderzoek naar het verleden van het Oude Badhuis maakte deel uit van het programma 'Hammam Steaming. Stories'. ErfgoedLab Antwerpen werkte daarvoor samen met Nakhla vzw. Nakhla duikt in het immaterieel erfgoed van de hammamtradities en openbare badcultuur.
Meer info