Contacteer stad Antwerpen

Jeugdgroen: tips om jouw jeugdvereniging te vergroenen

De lente is in het land. Hoogste tijd om met jouw jeugdvereniging terug meer in de natuur te vertoeven maar ook om eens te bekijken of jullie ruimtes hebben die onthard of vergroend kunnen worden. Of misschien zijn er wel andere klimaatvriendelijke maatregelen die je als vereniging kan nemen? We geven graag een overzicht van subsidies en premies waar je recht op hebt en waar je terecht kan voor begeleiding. Maar we geven ook het mooie voorbeeld van jeugddienst Berchem mee en zetten een leuke natuurspeelplek in de kijker. 

speelnatuur

Project jeugdgroen

Droomt jouw jeugdvereniging van meer groene ruimtes en speelaanleidingen, plekken om kampen te maken of om je te verstoppen? Of hebben jullie nog andere groene wensen maar denken jullie…

... wij hebben geen geld
... wij zijn geen eigenaar
... wij weten nog niet wat we willen
… wat gaat de buurt wel denken
… wat gaat ons district daarop zeggen

Regionaal Landschap de Voorkempen helpt jouw vereniging om groene dromen in vervulling te laten gaan!

Meld jouw vereniging vandaag nog aan via het aanmeldformulier voor een verkennend gesprek.

 

Vergroening binnenplaats jeugddienst Berchem

De Stad Antwerpen neemt volop maatregelen die inspelen op de klimaatsverandering. Maximaal vergroenen en ontharden om de hitte op de warmste dagen te temperen is één van de mogelijke oplossingen. De heraanleg van de binnenplaats van de Berchemse Jeugddienst is hier een mooi voorbeeld van. Er werd bij de heraanleg gekozen voor een klimaatvriendelijke oplossing. 

De binnenplaats van de Jeugddienst was een volledig stenen vlakte. De stad heeft het terrein onthard en de historische bodemvervuiling gesaneerd. Er werden twee hemelwaterputten geplaatst en een handpomp die water voorziet voor de planten en dient als speelelement. Er werd voldoende ruimte voorzien om een boom te laten uitgroeien en er werden paadjes, zitbanken, natuurlijke speelaanleidingen en een samentuin aangelegd, zodat iedereen zich welkom voelt.  

Zo wordt de nieuwe binnenplaats een heuse buurttuin voor zowel de bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum, de buurtbewoners van Woonhaven en de bredere buurt.

Binnenplaats jeugddienst Berchem tijdens de werken
ontharde binnenplaats jeugddienst Berchem

Premies, subsidies en andere voordelen

Wil je zelf aan de slag door te vergroenen, ontharden of bijvoorbeeld het hergebruiken van regenwater…?

Check dan hier op welke premies en subsidies je recht hebt.

Wist je dat je zelfs 2 gratis bomen kan aanvragen als je vereniging een tuin of onverharde ruimte ter beschikking heeft? Dankzij de bomenwijzer van de stad kom je snel te weten welke boom in jouw ruimte past.

Tegelwip mee en bestel je gratis puinzakken

Tijdens het tweede Vlaams Kampioenschap Tegelwippen geven we je weer heel wat tips om te ontharden. Breek tussen 21 maart en 31 oktober stenen uit in je (voor)tuin, koer, oprit en ontvang van de stad gratis puinzakken mét ophaalservice. Zo hoef je het steenpuin niet meer zelf af te voeren.

Speelnatuur in Antwerpen

Wist je dat er in Antwerpen heel wat speelbossen en natuurspeelplekken zijn? 

Zo heb je het Park van Eden: de grootste speelnatuurplek in Antwerpen. Er staan geen speeltuigen, maar wel heel veel natuurlijke spelaanleidingen waar kinderen zich minstens even hard mee amuseren.

Hier vind je een overzicht van alle speelbossen, natuur - en waterspeelplekken.

speelnatuur park van Eden

Ook interessant