Contacteer stad Antwerpen

Zonevoorzitter Bart De Wever test twee nieuwe brandweerspecialisaties

Brandweer Zone Antwerpen zet een nieuwe standaard voor reddingsoperaties met de introductie van twee nieuwe specialisaties: BIRD (Beeldvorming, Informatica, Robotica en Digitaal) en ORT (Oppervlaktereddingsteam). Zo zijn ze nog beter voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. Als onderdeel van de officiële lancering organiseerden ze een demonstratie waarbij zonevoorzitter en burgemeester van Antwerpen symbolisch wordt gered uit de Schelde door een gezamenlijke inspanning van BIRD en ORT.

Brandweerman gooit touw in Schelde

Oppervlaktereddingsteam

Het Oppervlaktereddingsteam (ORT) staat klaar om reddingsoperaties op het water aan te gaan. Onder andere na de overstromingen in Luik in 2021, waarbij Brandweer Zone Antwerpen bijstand verleende, werd duidelijk dat de bestaande capaciteit niet voldoende of bruikbaar genoeg was om met dergelijke rampen om te gaan.

"Gezien de toenemende frequentie en intensiteit van klimaatgerelateerde rampen, is het essentieel dat we onze watergebonden capaciteiten verhogen", legt zonecommandant kolonel Bert Brugghemans uit. "Naast onze bestaande teams van duikers en schippers wilden we een gespecialiseerd team oprichten om snel en effectief te reageren op noodsituaties op het water."

Niet enkel de veranderingen van het klimaat vragen trouwens om een gespecialiseerd team. Ook de toename van personenverkeer over het water zorgt voor een verhoogd risico.

Binnen Brandweer Zone Antwerpen zijn momenteel 48 oppervlakteredders opgeleid, elk met ongeveer 90 uur intensieve training, zowel binnen het grondgebied als daarbuiten. Het ORT werd eind vorig jaar al ingezet bij de overstromingen in de Westhoek, toen het eerste deel van de oppervlakteredders net hun opleiding had afgerond.

BIRD-team

BIRD staat voor Beeldvorming, Informatica, Robotica en Digitaal. Met deze nieuwe specialisatie wil Brandweer Zone Antwerpen de veiligheid en de doeltreffendheid van de operationele inzet verhogen. Aan de hand van geavanceerde technologieën krijgt de hulpdienst een gedetailleerd overzicht van allerlei soorten noodsituaties. Met behulp van drones kan de brandweer situaties vanuit een nieuw perspectief benaderen, wat leidt tot snellere en veiligere beslissingen tijdens interventies. 

Het BIRD-team telt 41 operatoren uit de kazernes aan de Noorderlaan en aan de Sint-Jacobsmarkt. Naast hun regulier takenpakket als beroepsbrandweer, voeren ze deze specialisatie uit. In eerste instantie doen ze daarbij aan beeldvorming met behulp van drones. In een latere fase kan dit uitgebreid worden naar andere vormen van beeldvorming en ondersteuning, zoals bodycams, watergebonden drones, loggen van ademlucht en temperatuurmetingen.

Zonevoorzitter lovend over zijn redding

Het Oppervlaktereddingsteam en de leden van het BIRD-team demonstreerden vandaag hun vaardigheden door zonevoorzitter Bart De Wever veilig uit de Schelde te evacueren. Met behulp van touwen, rescue sleds, werpzakken en ander gespecialiseerd materiaal handelden ze snel en doeltreffend om de veiligheid van de burgemeester te waarborgen. 

Tijdens de reddingsdemonstratie verkende BIRD de Schelde vanuit de lucht, waardoor het oppervlaktereddingsteam extra informatie kreeg over de locatie van de zonevoorzitter en de mogelijke gevaren.

Zonevoorzitter Bart De Wever is zeer tevreden met de twee nieuwe teams: "“Onze brandweer is dankzij deze nieuwe technologieën en doorgedreven opleidingen nog beter voorbereid op de uitdagingen van de toekomst. Daarmee nemen we als grootstedelijke zone onze volle verantwoordelijkheid om ook elders in het land hulp te verlenen als dat nodig is. We mogen echt fier zijn op onze brandweermensen. Zij zetten zich elke dag hard in voor onze veiligheid. De klemtoon op innovatie en professionalisme zorgt ervoor dat ze elke opdracht aankunnen. Dat mocht ik aan den lijve ondervinden.”"

Ook interessant