Contacteer stad Antwerpen

Nieuw: leeslabel voor opvanglocaties: 'Leesplezier begint hier!'

De nieuwe raamsticker ‘Leesplezier begint hier’ is er! Met dit leeslabel toon je aan de buitenwereld dat jouw kinderopvanglocatie extra aandacht besteedt aan lezen en voorlezen. Zowel baby's, peuters als kleuters ontdekken het plezier en de rijkdom van lezen. We hoeven het jou als kinderbegeleider niet te vertellen, maar lezen stimuleert de taal én de ontwikkeling van elk kind. En jij speelt daarin een belangrijke rol.

Leeslabel voor opvanglocaties in Antwerpen

Vormingstraject Interactief Voorlezen 

Sinds 2022 organiseert de stad Antwerpen het gratis vormingstraject ‘Interactief Voorlezen’ voor alle organisatoren van kinderopvang in Antwerpen. Daarbij hoort ook een uitgebreid boekenpakket voor elke deelnemende opvanglocatie die het traject met succes afrondt.

Per kalenderjaar kunnen zo'n 20 opvanglocaties de opleiding volgen met het ganse team. Elke opvanglocatie in Antwerpen krijgt de komende jaren de kans om het traject te volgen. Momenteel volgden reeds 72 initiatieven en 16 onthaalouders met succes de opleiding. Ben jij er één van? Dan ontvang jij snel deze sticker.

Voor de eerstvolgende opleiding ‘Interactief Voorlezen’ zal je vanaf het najaar kunnen inschrijven. Houd de nieuwsbrief van de Regie Kinderopvang zeker in het oog, want via deze weg zal je je kunnen inschrijven.
 

Waarom een leeslabel?

Wellicht ben je al bezig met lezen en voorlezen. Met het leeslabel maak je duidelijk naar de buitenwereld toe dat dit belangrijk is voor jouw opvang en dat dit ingebed is in je werking. Het kan ook een uitnodiging zijn om in gesprek te gaan met ouders over het belang van lezen en voorlezen.
 

Voorwaarden om de sticker te ontvangen

  • Je bent een kinderopvanglocatie in de stad Antwerpen. Ook onthaalouders komen in aanmerking.
  • Je hebt de vormingssessie ‘Interactief Voorlezen’ gevolgd en afgerond, georganiseerd door de stad Antwerpen of door Iedereen Leest.
  • Je hebt het boekenpakket van de stad Antwerpen ontvangen.
  • Je hebt een voorleescoördinator aangesteld en een leesbeleid uitgewerkt (dit komt aan bod in de opleiding).
  • Je participeert aan de intervisiemomenten georganiseerd door de stad Antwerpen.
     

Wat met de sticker 'Samen werken we aan kwaliteit'?

De oude sticker ‘Samen werken we aan kwaliteit’ verdwijnt. Wij hopen te blijven samenwerken met jou, met deze nieuwe sticker leggen we een pedagogisch accent.
 

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp, laat het weten via regie.kinderopvang@antwerpen.be of neem contact op met je ondersteuner.

Ook interessant