Let op met grasaren bij je hond
Wees tijdens het wandelen met je hond waakzaam voor grasaren. Grasaren kunnen zich namelijk nestelen in de oren, neus of huid van honden. Daarna kunnen grasaren naar andere plaatsen in het lichaam migreren, uitzonderlijk zelfs naar organen of het ruggenmerg.
Door hun scherpe punt kunnen ze via verschillende plaatsen het lichaam van je hond binnendringen. Met zijn weerhaken nestelt het zich stevig vast en dringt het als maar dieper naar binnen. Het verdwijnt niet vanzelf en optreden is daarom noodzakelijk.
Wat is een grasaar?
Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort die je vindt langs stoep- en wegranden, voornamelijk tijdens de maanden juni, juli en augustus.
Hoe herken ik symptomen bij mijn hond?
De symptomen kunnen uiteenlopend zijn.
- Wanneer je hond na een wandeling plots met zijn kop schudt of frequent aan de oren krabt, kan dit wijzen op een grasaar in het oor.
- Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken.
- Een grasaar in de keel kan dan weer kokhalsneigingen en hoesten opwekken.
- Wanneer een grasaar via een poot de huid is binnengedrongen, kan je dier beginnen manken.
Let ook op wondjes, zwellingen of ontstekingen.
Een grasaar kan ook onopgemerkt op je hond zitten. Controleer je hond aandachtig na iedere wandeling, zodat je ze tijdig kan verwijderden.
Mijn hond heeft een grasaar, wat nu?
- Als de grasaar duidelijk zichtbaar is en op een makkelijk te bereiken plaats zit, kan je die voorzichtig proberen verwijderen met een pincet. Let wel op, want de grasaren hebben weerhaakjes die zich stevig kunnen vastzetten in je hond. Raadpleeg eventueel een dierenarts.
- Als de grasaar in de neus of oren zit, dan moet je zeker naar de dierenarts. Die kan de grasaar verwijderen met speciale instrumenten, eventueel onder verdoving.
- Grasaren kunnen zich ook achter het derde ooglid vastklemmen, diep tussen de tenen of onder de huid. Ook hier is een snelle verwijdering door een dierenarts aangewezen.