Contacteer stad Antwerpen

Uitbreiding van voertuigcategorieën die parkeervergunning kunnen aanvragen

Vanaf 1 juli zullen de voertuigcategorieën die in aanmerking komen voor een gemeentelijke parkeervergunning in Antwerpen licht worden uitgebreid. Momenteel worden naast aan personenwagens en bestelwagens enkel parkeervergunningen uitgereikt aan zogenaamde brommobielen met een maximumsnelheid van 45 km/u. Deze categorieën zullen worden uitgebreid met lichte quadri-mobiles, waartoe de brommobiel behoort, en zware quadri-mobiles die tot 90 km/u kunnen rijden. 

Vrouw zit tegen auto

De definitie van een brommobiel uit het parkeerreglement van stad Antwerpen en de definitie van L6e-B-voertuigen (waartoe brommobielen behoren) uit de Europese Verordening 168/2013 komen tot nu toe in grote lijnen overeen, maar niet exact. Stad Antwerpen zal dit nu gelijk trekken, om de regelgeving duidelijk en eenduidig te maken. Vanaf 1 juli 2024 zal daarom voor alle voertuigen uit voertuigcategorie L6e-B, de zogenaamde ‘lichte quadri-mobiles', een parkeervergunning kunnen worden aangevraagd.  

Daarboven komen ook voertuigen uit voertuigcategorie L7e-C, de zogenaamde ’zware quadri-mobiles’, vanaf 1 juli 2024 in aanmerking voor een parkeervergunning. Dat zijn ook vierwielers, maar zij hebben onder andere een hogere maximumsnelheid, een grotere cilinderinhoud en een groter netto-maximumvermogen. Ze sluiten dus nauw aan bij de karakteristieken van een personenwagen. 

Lees meer

Ook interessant