Contacteer stad Antwerpen

“Zwerfvuil opruimen is goed voor de gezondheid én voor de stad.”

Carl is een sportieve zestiger (67). Zijn dochter is triatleet, maar Carl loopt ook vlotjes 10 kilometer. Zwerfvuil opruimen is voor hem een echte sportieve prestatie. Ontdek hier het verhaal van deze supergemotiveerde straatvrijwilliger.

Carl Arts

Hoe ben je straatvrijwilliger geworden? 

"Mijn vrouw en ik joggen regelmatig. Tijdens het lopen zagen we een dame met een omgebouwde caddy zwerfvuil opruimen. We stopten om te applaudisseren en raakten aan de praat. Tijdens dat gesprek overtuigde die persoon mij om ook straatvrijwilliger te worden. Ik ben trots op mijn stad en ben de opmerkingen beu over buitenlandse steden die properder zijn. Ik wilde zelf bijdragen aan een propere stad. Voor feestdagen of evenementen zoals de 10 Miles ruim ik altijd op. Ik wil dat bezoekers een goede indruk  hebben van Antwerpen."  

Wat houdt je gemotiveerd? 

"Ik kan dit doen waar en wanneer ik wil. Dat werkt prima voor mij. Ik heb altijd een drukke job gehad en ook na mijn pensioen heb ik een drukke agenda.  
Ik heb geprobeerd om te ploggen (zwerfvuil opruimen tijdens het joggen), maar dat heb ik opgegeven. Vaak stoppen en een zware zak meeslepen vond ik maar niets.  
 
Nu wandel ik rond het Willemdok en de zijstraten. Deze route van ongeveer 6 kilometer levert vaak 4 grote zakken afval op. Ik stem zoveel mogelijk af met de Veegdienst van stad Antwerpen. Als ik weet waar zij opruimen op mijn vaste route, dan kies ik een andere plaats om mijn opruimacties te doen.  
 
Ook al wandelend is zwerfvuil opruimen een sportieve prestatie. Het is goed voor de gezondheid én voor de stad! " 
 

 “Ik wil de mentaliteit van mensen veranderen en voorkomen dat er vervuiling is. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”  
 

Spreek je wel eens vervuilers aan? 

"Ja, ik probeer vervuiling voor te zijn. Als scholieren op een bankje zitten te drinken of te picknicken, dan start ik een gesprek en vertel ik wat ik doe. Ik vraag hen vriendelijk om hun afval in de vuilnisbak te gooien. Dat werkt heel goed. Tijdens mijn opruimronde maak ik oogcontact met voorbijgangers en dan knik ik naar hen. Zo geef ik een signaal dat ze hun afval netjes in de vuilbak moeten gooien. En meestal volstaat dat. Over vuilnisbakken gesproken, ik vind dat er veel meer mogen komen." 

Je hebt de app WePlog uitgeprobeerd. Wat vind je ervan? 

"Ik ben er een voorstander van. Als alle vrijwilligers de app gebruiken, dan kunnen we zien waar al opgeruimd is en waar niet. Het zou nog handiger zijn als ook de Veegdienst met WePlog werkt. Ik wil de app ook op mijn laptop gebruiken, omdat ik daar een beter overzicht heb dan op mijn smartphone. Soms helpen mijn 2 oudste kleinkinderen (4 en 6 jaar oud) mee. Je kan zelfs op schattenjacht gaan met WePlog. Dat hebben we nog niet geprobeerd, maar dat vinden de kinderen vast leuk. En ik heb al voor veel nieuwe bomen gezorgd. Voor elke 150 minuten registratie plant WePlog een boom." 

Heb je nog een suggestie of wens? 

Zou de overheid statiegeld (extra geld dat je terugkrijgt als je lege flessen en blikjes inlevert) invoeren? Dan wil ik lege flessen en blikjes apart inzamelen en het geld aan een dakloze geven. 
 
Ik heb nog een wens. De familie Verhulst verblijft hier aan het Willemdok. Ik wil hen graag een keer tegenkomen tijdens mijn opruimronde. Dan vraag ik hen om via hun tv-programma’s alle mensen op te roepen om voor een propere buurt te zorgen. Hun boodschap kan veel mensen bereiken. Ik wil ook de mentaliteit van mensen veranderen en voorkomen dat er vervuiling is. Voorkomen is altijd beter dan genezen.” 

Interesse om ook straatvrijwilliger te worden? 

Carl’s inzet laat zien hoe je met kleine acties een groot verschil kunt maken.
Wil jij ook een verschil maken?
Schrijf je nu in als straatvrijwilliger en help Antwerpen schoon en mooi te houden! 

Ook interessant