Contacteer stad Antwerpen

Spijbelen als voorspeller van vroegtijdige schooluitval

Het thema van Congres Uitvalpreventie 2024 was 'Welcome Back'. Sprekers en workshops richtten zich op de vraag hoe je als school of organisatie verbinding blijft houden met leerlingen die, om welke reden dan ook, niet op school geraken.

Congres uitvalpreventie 2024

Het Centraal Meldpunt (CMP) vormt met zijn partners het netwerk uitvalpreventie. Dit samenwerkingsverband begeleidt jongeren in hun schoolloopbaan als ze dreigen uit te vallen door bijvoorbeeld spijbelen, gedragsproblemen of socio-emotionele problemen. 
Het CMP wil proactief inzetten op het voorkomen van uitval van leerlingen. Vandaar dat het Congres Uitvalpreventie dit jaar in het thema stond van spijbelpreventie met de titel "Welcome back". 

Een aantal cijfers. In schooljaar 2022 -2023 was het aantal Antwerpse leerlingen dat meer dan 30 halve dagen afwezig was 8.548 leerlingen in het secundair onderwijs en 3.091 leerlingen in het basisonderwijs. Dat zijn meer dan 11.000 leerlingen die voor een redelijke tijd de band met de school, met leerkrachten en met de leerlingen kwijt zijn.
Het CMP ontving vorig schooljaar melding van 1.924 leerlingen, waarvan 727 wegens spijbelen of zelfs volledig afhaken van de school. 

An Tachelet, coördinator van het  CMP: “Als we spijbelen in een vroeg stadium kunnen aanpakken, kunnen we een verandering bewerkstelligen.  Ook in een tijd waar scholen kampen met lerarentekort met capaciteitsgebrek, gebrek aan ruimtes of met een evoluerende doelgroep.

Het is niet realistisch om bij iedere afwezige leerling een huisbezoek te maken, maar er zijn wel veel andere manieren om betrokkenheid te tonen. Een klein gebaar kan je het gevoel geven dat je erbij hoort.
Hoe goed voelt het om te  weten dat je er toe doet, dat je gemist wordt, dat leerkrachten en medeleerlingen graag willen dat je terugkomt?
Die knipoog, dat gebaar, dat sms'je kan misschien net dat zetje zijn dat de leerling nodig heeft. Anderen hebben meer zetjes nodig. Als we met zijn allen durven kiezen voor de verbinding, voor het welkom heten, voor het niet opgeven, komen we al een heel eind.”

Kon je er niet bij zijn, of wil je alle informatie nog eens nalezen? Hieronder vind je alle presentaties. 

 

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door