Contacteer stad Antwerpen

Borgerhout en WOII: een terugblik

November stond in het teken van de woelige oorlogsjaren in Borgerhout tijdens de Tweede Wereldoorlog. De erfgoedwerking van het district organiseerde in dit kader verschillende activiteiten voor jong en ouder. Ontdek hier enkele sfeerverslagen van publieksactiviteiten.

Borgerhout Bewaart

"Over de oorlog mochten wij niets vragen"

Zo’n 20 senioren trotseerden regen en wind en zakten af naar het Borgerhoutse districtshuis voor een gespreksnamiddag over de Tweede Wereldoorlog. Sommigen waren geboren in de oorlogsjaren, anderen erna. Maar al hun families hadden een oorlogsverhaal, al werd daar soms jarenlang over gezwegen. Uit de verhalen die ze wel konden navertellen, bleek dat de oorlog niet voor iedereen op dezelfde manier is verlopen.

Lees hier het volledige verslag. 

"Als kind zoog ik de oorlogsverhalen op als een spons"

Met De drie duifkes publiceerde Hilde Van Mieghem haar eerste roman. Het verhaal is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarover, maar ook over haar schrijverschap en over haar liefde voor boeken en taal, vertelde Van Mieghem in De Theatergarage.

“Woorden hebben me altijd al gered”, vertelde Hilde Van Mieghem in de goed gevulde theaterzaal van De Theatergarage. Ze schetste het belang van literatuur terwijl ze opgroeide in een disfunctioneel gezin. “Boeken hielpen me om te ontsnappen en te formuleren wat ik voelde.” 

Lees hier het volledige verslag. 

"Bij een verhaal uit het standpunt van een kind, kan ik me echt iets voorstellen"

De Tweede Wereldoorlog had uiteraard ook een ingrijpend effect op kinderen. Wat betekende het om jong te zijn in de oorlogsjaren? Dat konden kinderen ontdekken tijdens een vertelling in Bib Vrede. Het verhaal van de 13-jarige René werd er in woord en beeld verteld.

Toen Duitsland België binnenviel in mei 1940 richtte het zich onder meer op de luchthaven van Deurne. René woonde er met zijn gezin in de buurt en schrok van de luide knallen en de schokken. Zo begint het oorlogsrelaas ‘Het verhaal van René’. Het Vredescentrum werkte het uit tot een geïllustreerd verteltheater, ook wel kamishibai genoemd. 

Lees hier het volledige verslag. 

Overig aanbod

Daarnaast ging er een gespreksavond door in samenwerking met Spreken is Goud van De Roma (Fake news! Propaganda vroeger & nu) en een gegidste wandeling in de Boelaarbuurt over de daar gedeporteerde gezinnen. Op het Moorkensplein stond ook een pop-up expo van Antwerpen Herdenkt. In mei '25 zal opnieuw een reeks activiteiten in dit thema plaatsvinden. 

Op www.borgerhoutbewaart.be vind je trouwens heel wat historische informatie, waaronder een artikel over de geviseerde Roma gemeenschap en over struikelstenen in Borgerhout. 

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door