Het Antwerps jeugdwerklandschap is bijzonder veelzijdig. Door deze diversiteit te omarmen, zorgen we ervoor dat alle Antwerpse kinderen en jongeren toegang hebben tot een vrijetijdsaanbod waarin zij zich kunnen ontwikkelen en groeien.
We willen het zogenaamde jeugdwerkeffect concreter maken, meer zichtbaar en voelbaar maken door de impact te meten.
Dit kan alleen door samen met het jeugdwerk een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen. Eén die erkenning geeft, maar ook ruimte biedt voor zelfreflectie en een kritische blik. Zo'n gemeenschappelijke taal draagt bij aan een sterker en kwalitatiever jeugdwerk, wat op zijn beurt leidt tot een rijker vrijetijdsaanbod voor de stad.
De afgelopen jaren zijn verschillende methodieken gebruikt om de impact van jeugdwerkorganisaties in kaart te brengen. Zo introduceerden we ook reeds 'The Logbook'. Wil je nog handvaten en inspiratie? Dan kun je hier ook een kijkje nemen:
Blader eens door de informatie, word geprikkeld en daag jezelf uit om ook over de impact van je werking na te denken. Aanvullingen vanuit jullie werking zijn altijd welkom via SharePoint of impact_vrijetijd@antwerpen.be.
Waarom zijn jullie overtuigd om met impact aan de slag te gaan?
Sinds we actief zijn op Rozemaai, merken we dat jongeren spontaan met allerlei vragen naar ons toekomen. Dit toont het belang van maatwerk en vraaggericht werken. Dankzij The Logbook kunnen we experimenteren zonder zorgen. Het helpt ons om processen vast te leggen en te analyseren wat wel en niet werkt. Hierdoor zien we welke activiteiten impact hebben.
We horen steeds vaker dat bewoners de buurt als aangenamer ervaren. Het is fijn om te merken dat we een positieve invloed hebben, en dat bewoners en bedrijven dit met ons delen.
Voorheen hadden we geen systeem om al deze inzichten bij te houden. Dankzij team jeugd hebben we nu The Logbook. Ik waardeer vooral de ruimte om mijn voorbereidingen, het verloop van activiteiten en mijn reflecties vast te leggen. Het visuele overzicht van onze activiteiten per week geeft ook veel inzicht.
Daarnaast bieden de intervisies, waarbij we met andere gebruikers van The Logbook samenkomen, waardevolle netwerkmomenten. We wisselen tips en ervaringen uit over hoe we impact meten en versterken.
Hoe merk je dat Youthzone impact heeft op kinderen en jongeren in jullie wijken?
Youthzone staat dicht bij de doelgroep en buurtbewoners in Rozemaai en Luchtbal. We zoeken actief het gesprek op en luisteren naar de noden en behoeften. Toen we startten in Rozemaai, wilden we de buurt leren kennen en onszelf kenbaar maken. In deze experimentele fase ontdekten we snel dat we te maken hebben met jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie. Ondanks de uitdagingen zagen wij dit vooral als een kans.
We hebben de buurt schriftelijk en mondeling bevraagd en kwamen onderliggende problematieken tegen die niet alleen het individu, maar ook de wijk raken. Met The Logbook konden we experimenteren en samen met de doelgroep bepalen welke activiteiten aanslaan. Door een divers aanbod te creëren voor verschillende doelgroepen, houden we rekening met zowel het individu als de groep. Dit heeft bijgedragen aan een sterker samenhorigheidsgevoel in de wijk, die nu als aangenamer wordt ervaren.
We hanteren een inclusieve en empowerende aanpak met onze mantra: ‘Each one, teach one’. Hiermee moedigen we kinderen en jongeren aan om verandering teweeg te brengen. We geloven dat we van elkaar kunnen leren en samen maatschappelijke problemen kunnen aanpakken. In onze samenleving is er plaats voor elk talent!
Wat zijn lessen die jullie intussen hebben geleerd uit het traject dat jullie hebben doorlopen?
Een belangrijke les is dat we trots mogen zijn op wat we al hebben bereikt. Vaak zien we de sterke punten van anderen sneller dan die van onszelf, terwijl we al veel moois hebben betekend voor de buurt. The Logbook helpt ons om dit visueel te maken en om stil te staan bij de betekenisvolle momenten.
Daarnaast hebben we geleerd dat fouten maken oké is. Door te experimenteren, nieuwe dingen te proberen en uit onze comfortzone te stappen, ontdekken we wat werkt voor onszelf, onze doelgroep en de buurt. Dit proces kan magie brengen in wijken waar hoop soms ver te zoeken is.
Zijn jullie naast The Logbook ook met andere methodieken bezig om impact in kaart te brengen?
Voorheen hadden we geen gestructureerd systeem, totdat de stad ons The Logbook aanreikte. Buiten The Logbook houden we impact momenteel niet schriftelijk bij. Intern bespreken en observeren we wel welke activiteiten en gesprekken effect hebben op onze doelgroep.
Wat zijn de reacties binnen het team op het in kaart brengen van impact?
Het team was aanvankelijk niet bekend met The Logbook. Ze gebruikten eerder Excel-bestanden om data bij te houden. Toen ik het systeem eenmaal onder de knie had, ontdekte ik al snel de voordelen. Ik waardeer vooral dat ik mijn bedenkingen, voorbereidingen en reflecties erin kwijt kan. Ook vind ik het visuele overzicht van de verschillende activiteiten in de twee wijken erg handig. Dit maakt het werken met The Logbook niet alleen nuttig, maar ook overzichtelijk.
Heb je zelf nog vragen over het meten van impact in jouw werking?
Aarzel dan niet om ons te contacteren via impact_vrijetijd@antwerpen.be.