Met haar borstel in de hand en haar trouwe teckel Tommy aan haar zijde, zet Hilde Van Laere (70) zich dagelijks in voor een propere buurt. Een vijftal jaar geleden zag ze een andere vrijwilliger aan het werk. “Dat wil ik ook doen,” dacht ze. Sindsdien is Hilde niet meer te stoppen.
Hilde woont al meer dan 20 jaar in een appartement van Woonhaven aan het Kielpark. Vanuit haar appartement kijkt ze op het Kielpark, de middenberm van de Jan De Voslei en het groene dak boven de tunnel. Maar Hilde kijkt niet alleen naar buiten. Ze steekt ook actief de handen uit de mouwen.
Elke dag maakt ze haar ronde in het Kielpark en rond de bibliotheekvijver, altijd samen met haar 6-jarige teckel Tommy. Vijf jaar geleden zag ze een andere vrijwilliger aan het werk en dacht ze: “Dat wil ik ook doen.” Sindsdien is Hilde niet meer te stoppen. Ze ruimt alles op, van pizzadozen en blikjes tot achtergelaten kledij en zelfs dode konijntjes en ratten.
“Ratten zijn een groot probleem in de buurt. Jammer genoeg blijven mensen brood strooien, wat strafbaar is en de rattenpopulatie in stand houdt. Ik heb ook al zakjes met drugs gevonden die in de struiken verstopt waren. Je ziet soms echt van alles. Hoe ik al dat zwerfvuil opruim? Het liefst ga ik aan de slag met mijn veegborstel, dat geeft snel resultaat.”
Hilde gaat graag naar bijeenkomsten of activiteiten met andere straatvrijwilligers. Tijdens haar rondes ontmoet ze wel eens collega’s, zoals Marina en Wilfried uit de Wittestraat, die al jaren de vijver aan de Bibliotheek Kielpark proper houden. Tijdens een bijeenkomst leerde ze Jean-Paul Meus kennen, de man achter de actie ‘10 Minutes a Day’. “Hij is daarna een keertje mee komen opruimen. Het is extra leuk om samen de straat op te gaan. Dat geeft echt een boost!”
Naast opruimen maakt Hilde bewust tijd voor een goed gesprek. “Ik maak een babbeltje met jongeren in het park, laat hen zelf hun afval in de rode zak gooien en vraag vriendelijk om alles proper achter te laten.”
Hilde en haar partner melden problemen zoals overlast (sluikstort, drugsdealers…), kapotte straatverlichting… via de app 'Mijn Antwerpen' van stad Antwerpen. De stad ruimt sluikstort snel op. Meldingen rond overlast en veiligheid komen bij de buurtregisseur, die het verder opvolgt.
Hilde denkt niet aan stoppen. Als je haar vraagt vanwaar al die motivatie komt, zegt ze vastberaden: “Het gaat vanzelf, want ik doe het graag.”
Een dikke merci aan Hilde voor haar enorme inzet om de buurt proper te houden!
Schrijf je in als straatvrijwilliger en maak samen met anderen je omgeving mooier en aangenamer!