Contacteer stad Antwerpen

Gloednieuw Volt FESTIVAL: “Tijd om onze visie op jeugdtheater sterker uit te dragen.”

Kinderen en jongeren nemen het podium over tijdens Volt FESTIVAL, een gloednieuw initiatief van hetpaleis, BRONKS en KOPERGIETERY. Acht spraakmakende producties, waarvan meerdere internationaal bekroond, tonen hoe krachtig en eigenzinnig jeugdtheater kan zijn. Naast de voorstellingen staat ook een reflectiedag over cocreatie op het programma. We praten erover met Koen Haagdorens, dramaturg bij hetpaleis.

 

ALLES is niet perfect, een van de voorstellingen tijdens Volt FESTIVAL

Cocreatie als kracht: jongeren als volwaardige makers

Dag Koen, waarom zet hetpaleis zijn schouders onder dit festival?
“Het Vlaamse jeugdtheater staat internationaal hoog aangeschreven. Bijzonder is dat we met kinderen en jongeren samenwerken als volwaardige makers. Er wordt in de sector veel gesproken over cocreatie, participatie en inclusie, maar vaak blijven dat vage containerbegrippen. Wij maken cocreatie tastbaar door álle betrokkenen gelijkwaardig te benaderen, ook wie (nog) geen artistieke opleiding heeft genoten. Ook onze wetgeving, infrastructuur en professionele omkadering zijn uitzonderlijk. In het buitenland kijken ze daar met grote ogen naar – dat merkte ik recent nog tijdens een internationale meeting in Marseille. We vonden het tijd om dat verhaal sterker uit te dragen. Tegelijk sluit Volt aan bij de tijdsgeest: jongeren willen hun stem laten horen. Een festival is een krachtige, artistieke manier om die stem te laten klinken.”

Tijdens het festival organiseren jullie ook een reflectiedag. Waarom?
“We tonen een waaier aan artistieke methodes en belichten het belang van het bredere netwerk waarin cocreatie plaatsvindt – van sociaal-artistieke werkplaatsen tot kunsthumaniora’s en deeltijds kunstonderwijs. Samen vormen zij een ecosysteem waarin jongeren stap voor stap kunnen groeien, van een schoolproject naar een klein gezelschap tot een grote productie die op tournee gaat.”

WASCO!, een van de voorstellingen tijdens Volt FESTIVAL

Denk en praat mee over cocreatie op de reflectiedag

Wie hoop je te verwelkomen op die reflectiedag?
“Iedereen die met jongeren werkt in de podiumkunsten: artiesten, publiekswerkers, educatieve medewerkers, productiemedewerkers… Vaak werken we allemaal hard, maar hebben we weinig tijd voor échte uitwisseling. Deze dag creëert die ruimte. We hopen ook studenten hoger onderwijs aan te trekken – zij staan qua leeftijd dicht bij de jongeren op het podium, en cocreatie krijgt in hun opleidingen nog te weinig aandacht. Hopelijk kunnen we hen ook inspireren. Een deel van de reflectiedag streamen we online, zodat ook geïnteresseerden in het buitenland kunnen meeluisteren.”

Vanwaar die internationale belangstelling voor ons jeugdtheater?
“We hebben hier een rijke geschiedenis. Het Antwerpse jeugdtheater ontstond zelfs al tijdens de Tweede Wereldoorlog. En kijk naar hetpaleis: een grote zaal, goed uitgeruste ateliers, ruimte voor workshops… Onze schaal is uitzonderlijk voor jeugdtheater. Daarnaast is er het deeltijds kunstonderwijs – zo’n toegankelijk en kwalitatief aanbod buiten school is ook erg bijzonder.” 

Wanneer is de reflectiedag voor jou geslaagd? 
“Als mensen met nieuwe inzichten en contacten naar huis gaan. Als we leren wat goed loopt én wat beter kan. En als de reflectiedag een opstap is naar meer samenwerking. We plannen alvast een nieuwe editie volgend jaar.”

Zin om deel te nemen aan de reflectiedag?

Bekijk het programma en schrijf je gratis in.

Inschrijven

Ook interessant