Contacteer stad Antwerpen

Bescherm je vee tegen wolvin 'Emma'

Sinds september 2023 heeft een wolvin, in de volksmond ‘Emma’ genoemd, zich definitief gevestigd in het noorden van de provincie Antwerpen. Het gaat om het 2e wolventerritorium in Vlaanderen, na Limburg. Ondanks dat wolven hoofdzakelijk wilde prooien zoals ree eten, kunnen ze ook gemakkelijke prooien zoals onbeschermde schapen en geiten aanvallen. 

Wolf

De gebieden waar de kans op schade door wolf in Vlaanderen het grootst is, bakent Natuur en Bos af via de zogenaamde ‘risicozone’, waartoe onze gemeente momenteel behoort.  Daarom is het raadzaam om maatregelen te nemen om je vee te beschermen tegen mogelijke aanvallen van een wolf. Samen met Natuur en Bos zetten we in op het informeren en bewustmaken van onze inwoners, zodat het samenleven met wilde dieren zonder problemen kan verlopen.

Jaarrond risico

Aanvallen op vee kunnen het hele jaar voorkomen. Indien er sprake is van een gevestigd wolvenpaar met welpen moet bovendien in het najaar meer voedsel voorzien worden. De welpen zijn op dat moment al overgeschakeld op vast voedsel maar kunnen zelf nog niet jagen. Dit leidt tot een hoger aantal schadegevallen, vooral in de regio rond het nest. Vanaf oktober gaan de welpen mee op jacht en durven ze hiervoor grotere afstanden af te leggen.  

Wat kan je doen? Voorzie een wolfwerende omheinging!  

Onbeschermd vee is een makkelijke prooi voor de wolf, dus wordt aangeraden om preventieve maatregelen te nemen. Door een wolfwerende omheining te plaatsen, wordt de wolf ontmoedigd om zich tot je vee te richten.

Een functionele wolfwerende omheining is een omheining waarbij de wolf niet onder, door of over kan. Voorzie een elektrische stroomdraad (met voldoende spanning) zowel onderaan (15 – 20 cm) als bovenaan (120 cm) de omheining, waarbij de maaswijdte/draden geen opening groter dan 20 cm hebben.  Door slechts enkele maatregelen te nemen, kan je een bestaande omheining eenvoudig wolfwerend maken.

Voor gratis advies zoals welk type materiaal, welk type omheining en hulp bij de plaatsing kan je terecht bij het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB). Zij hebben de nodige expertise opgebouwd om veehouders zo goed mogelijk te ondersteunen. Het WFTB wordt op Europees niveau zelfs geprezen voor hun aanpak en inzet voor een vreedzaam samenleven met wolf.

Maak gebruik van subsidies om je vee te beschermen

Als veehouder sta je er niet alleen voor! Om jou hierin financieel te ondersteunen voorzien zowel Natuur en Bos als Landbouw en Zeevisserij subsidies binnen de risicozone voor het plaatsen van zo’n wolfwerende omheining. Alle informatie over het installeren van een wolfwerende omheining, het verkrijgen van subsidies en/of het aanvragen van een schadevergoeding kan je vinden op de website van Natuur en Bos.

Meer informatie nodig?

  • Algemene informatie over wolf in Vlaanderen.
  • Heb je de wolf gespot? Meld dit dan via wolf@inbo.be en voorzie als het kan beeldmateriaal.
  • Heb je schade geleden door (vermoedelijk) wolf? Meld dit dan via www.wildinzicht.be en vraag nadien je schadevergoeding aan die gegeven kan worden het dossier aan de voorwaarden voldoet.

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door