Contacteer stad Antwerpen

Partners in taalbeleid - Bib op school

VBS De Ark in Wilrijk zette de laatste 3 jaren sterk in op taal. “Wij zijn trots”, zegt de school. “De woordenschat van leerlingen is uitgebreid, leesvaardigheden zijn versterkt en ook het leesplezier is verhoogd”. De school werkte hard met heel het lerarenteam én met sterke partners zoals Bib op school.

Bib op school Taalbeleid

Een instapcollectie voor scholen

Katrien Laevers en Arvid Dorekes vertellen over Bib op School en de samenwerking met VBS De Ark.
“Bib op School zorgt voor een grote boekencollectie van de Antwerpse bibliotheken. Een instapcollectie wordt voor onbepaalde tijd aan een school uitgeleend. Die collectie bestaat uit een mix van prentenboeken, leesboeken, weetjesboeken, zoekboeken, strips … De Ark is een grote school en kreeg een pakket van 2.000 boeken, dat zijn een 3-tal boeken per leerling.

Tweejaarlijks krijgt de school een aanvullingspakket. Dit pakket bestaat uit recent verschenen titels waarmee de school de instapcollectie uitbreidt.” 

Leesplezieractiviteiten op maat van elke groep

“Bib op school is een mooie aanvulling en versterking van een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek. We zien bezoeken aan de plaatselijke bibliotheek en Bib op School als twee componenten. Met bib op school stellen we heel wat boeken op een laagdrempelige manier ter beschikking van de leerlingen en leerkrachten.
Daarnaast organiseren we voor het tweede, vierde en zesde leerjaar  leesplezieractiviteiten op maat van elke groep. Voor het zesde leerjaar focussen we op de overgang naar het secundair onderwijs.”

“Dit is een aanbod dat we voor alle scholen kunnen realiseren.”

“Voor leerkrachten van de kleuterschool bieden we in november “De Boekenparade”: een inspirerend moment voor kleuterleerkrachten die met boeken  werken.

“Het enthousiasme van De Ark was een grote troef om een mooie samenwerking te realiseren.”

De Ark is een school die heel open staat voor nieuwe ideeën en manieren van werken. In hun traject hadden ze al ingezet op een leesbeleid en onder andere op kwaliteitsvolle boekenhoeken in de klas. Daarvoor bestond een samenwerking met de lokale bib. De leerkrachten kunnen met hun A-kaart 20 boeken ontlenen gedurende 6 weken. Deze boeken kunnen ze gebruiken als er rond een thema wordt gewerkt. Dit is mooie uitbreiding op de Bib-op-school-collectie.
 
Ik ben ook sterk onder de indruk van de fluistertuin, een klein stukje speelplaats waar de leerlingen wat kunnen kleuren of lezen. Luid praten mag niet, fluisteren wel. Heerlijk toch.”

3 Expert tips van Bib op school

  • Een aantrekkelijke schoolbib, is een actuele bib. Boeken uit je eigen schooltijd zijn mogelijks niet zo aantrekkelijk voor de jongere generatie. Durf dus te ‘wieden’.  Soms zien we in scholen dat ze boeken gebruiken die afgevoerd zijn in bibliotheken. Maar een boek met een sticker ‘afgevoerd’, is echt niet aantrekkelijk. Ga voor een fris, actueel en aantrekkelijk aanbod.
  • Betrek het hele team. Vrijwilligers en een kerngroep kunnen de bib wel draaiende houden, maar het zijn de klasleerkrachten die zorgen dat boeken worden aangeboden aan hun klas.
  • Lees als leerkracht ook kinder- en jeugdboeken. Verruim je blik: laat je inspireren door je leerlingen en geef die inspiratie door. Sommige boeken zou je zelf niet onmiddellijk lezen, maar als een vriend of collega een duwtje in de rug geeft, dan lees je eens iets buiten je comfortzone. Zo is dat voor kinderen ook.
  • Gebruik geen ingewikkelde systemen om boeken te registreren. Kies je wel voor registratie, ga dan voor een doelgericht systeem. De Ark vindt het bijvoorbeeld interessant om te zien welke boeken populair zijn en welke minder vaak worden gelezen. Daar kun je vervolgens het aankoop of leesbeleid op aanpassen.

“Geef boeken mee naar huis. Het mag!”

“Boeken zijn gebruiksvoorwerpen en het hoort erbij dat er al eens iets verloren gaat of stuk. Leerkrachten kunnen tonen hoe je zorgzaam omgaat met boeken. Ouders hierover tips meegeven is zeker waardevol, maar het mag nooit de bedoeling zijn om kinderen uit te sluiten.
Scholen krijgen ook om de 2 jaar een aanvulling op hun collectie. Zo houden ze een mooi aanbod”.

 

“Wij hadden het taalproject niet kunnen realiseren zonder de hulp van deze partners”. VBS De Ark

VBS De Ark in Wilrijk zag de afgelopen jaren dat hun leerlingen meer moeite hadden met begrijpend lezen, luisteren en praten. Ze stapten in een traject van Stad Antwerpen om te werken aan taalbeleid en de eerste vruchten zijn geplukt. Uit de Koalatesten blijkt dat kleuters beter scoren op luistervaardigheid. AVI-scores gaan omhoog en leerlingen passen leesstrategieën effectief toe. Lees het verhaal van VBD De Ark.

Meer weten over Bib op school? Neem zeker een kijkje op Bib op School | Bibliotheek Antwerpen

 

Lees meer

Ook interessant

Dit artikel is gedeeld door