Eva Declerck is een geëngageerd lid van Aut & Out, een organisatie voor LGBTQIA+- personen met (een vermoeden van) autisme. Ze werkte een zwerfvuilwandeling uit die dit jaar voor de vierde keer doorgaat in Antwerpen, en nu voor het eerst in Gent.
Eva, jij zet je al langer in om zwerfvuil op te ruimen en sluikstort te melden.
Wat heeft je gemotiveerd om straatvrijwilliger te zijn?
Eva: “Ik vind het belangrijk dat onze straten netjes zijn. En het geeft een goed gevoel om daar zelf actief aan mee te werken. Het is fijn thuiskomen met een net straatbeeld. Daarnaast is het ook een manier om te bewegen en tegelijk iets nuttigs te doen.”
Drie jaar geleden kwam je op het idee om een zwerfvuilwandeling te organiseren binnen de werking Aut & Out.
Hoe is dat plan ontstaan?
Eva: “Wandelen in 2 verschillende groepen is op zich al een sociale activiteit. Iedereen ruimt tegelijk afval op, maar met de focus op zichzelf. Het concept ‘Doing things apart together’ oftewel ‘parallel play’ voelt heel veilig aan. Tijdens het wandelen ontstaan er op rustige momenten vaak spontaan 1-op-1-gesprekken, omdat mensen zich dan comfortabel voelen. Samenwerken aan iets tastbaars versterkt ook het groepsgevoel. Zo dragen we iets waardevols bij aan het milieu en de samenleving.”
Je hebt de zwerfvuilwandelingen nu al een aantal keer georganiseerd.
Wat zijn de meest positieve dingen die je hebt ervaren tijdens deze activiteiten?
Eva: “De deelnemers en voorbijgangers zijn enthousiast. Ik zie hoe mensen op een ontspannen manier met elkaar in gesprek gaan tijdens de wandelingen. De focus op het zwerfvuil geeft sommigen een fijne, duidelijke taak waar ze zich op kunnen concentreren. Dat maakt sociale interactie soms makkelijker voor neurodiverse mensen (personen met autisme).
Daarnaast is het natuurlijk geweldig om aan het einde van de wandeling het verschil te zien dat we samen hebben gemaakt in de buurt. De dankbaarheid van voorbijgangers is ook altijd fijn om te ervaren.
De nominatie voor de Sparkle Community Award van Çavaria, de Vlaamse koepel van LGBTQIA+ organisaties, was een enorme erkenning voor iedereen die zich heeft ingezet. Dat zorgt voor meer zichtbaarheid van onze ‘gemeenschap op het kruispunt’.
Heb je nog een belangrijke tip voor straatvrijwilligers die zich herkennen in de doelgroep van Aut & Out: LGBTQIA+-personen met (een vermoeden van) autisme?
Eva: “Twijfel niet en doe gewoon mee! Heb je interesses om anderen zoals jij te ontmoeten in een veilige, begripvolle omgeving met beperkte prikkels? Dan ben je meer dan welkom! Het maakt niet uit of je al een diagnose hebt of nog twijfelt over je geaardheid of genderidentiteit. Je moet alleen maar jezelf zijn! Als je voor de eerste keer langskomt, doen we ons uiterste best om drempelvrees weg te halen. Een teamlid kan je onder andere persoonlijk verwelkomen door uitleg te geven en eventuele vragen te beantwoorden.
Op 5 juli 2025 kan je Aut & Out leren kennen tijdens onze Openhuisdag in Buurthuis Unik. Dan verwelkomen we uitzonderlijk ook volwassenen buiten onze doelgroep (die niet autistisch en/of niet LGBTQIA+ zijn).
Bedankt voor dit gesprek, Eva! En voor dit initiatief waar de mensen vrolijker en de buurt netter van worden!
Bekijk de website en kalender of mail naar aut.en.out@gmail.com.