Horeca: info rond grensoverschrijdend gedrag
In het uitgaansleven zijn er soms situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG), discriminatie of haat. Wat kan je als uitbater van een horecazaak of uitgaanslocatie doen? Er is preventief materiaal beschikbaar. Ook is er een draaiboek dat handig is voor je medewerkers, als er problemen zijn. Verder zijn er ook vormingen mogelijk.
Materiaal in horeca en uitgaanslocaties
Er is materiaal beschikbaar om grensoverschrijdend gedrag mee te helpen voorkomen. Maak er gebruik van. Het helpt om te sensibiliseren bij medewerkers en klanten. Check even wat jij in je zaak kan ophangen en welke info je kan verspreiden bij personeel.
- Affiche voor personeel: een poster om achter de bar te hangen. Het is een handig geheugensteuntje voor je personeel om in te schatten wat te doen bij grensoverschrijdende situaties.
- Animatiefilmpje voor medewerkers en bewakingspersoneel: een korte video voor professionals met tips om SGG te herkennen en in te grijpen. De 5 A’s waarvan sprake in de video zijn een concept van Sensoa. Met steun van de Vlaamse overheid.
- Draaiboek*: bevat uitleg over SGG, wanneer het strafbaar is en wat kan je moet doen met het slachtoffer en de dader. Het draaiboek geeft aan wat uitbaters moeten doen bij grensoverschrijdend gedrag.
- Affiches voor bezoekers van jouw zaak, om hen te informeren hoe ze kunnen ingrijpen als ze zelf getuige zijn van seksuele intimidatie.
- Video's (liggend formaat) om op een publiek scherm te tonen aan bezoekers. Je kan ze hier downloaden.
- Video's in vierkant en staand formaat om te delen op de sociale mediakanalen van jouw zaak. Download ze hier.
Inspiratie voor een caption: Op een avondje uit in 't stad wil je alleen goede vibes. Zie je toch dat iemand wordt lastiggevallen? Reageer dan altijd. Sensoa en stad Antwerpen delen 5 manieren om veilig in te grijpen. Ontdek ze op allemaalantwerpenaar.be
Samen zorgen we voor een stad waar het veilig is om op stap te gaan.
*Heb je een document nodig dat geschikt is voor voorleessoftware? Mail dan naar OS_MC_kernteam_bewonerszaken_mb@antwerpen.be
Moeilijk leesbaar voor mensen met een visuele beperking.
Vraag een toegankelijke versie aan via info@antwerpen.be. Je ontvangt die binnen de 7 werkdagen.
Moeilijk leesbaar voor mensen met een visuele beperking.
Vraag een toegankelijke versie aan via info@antwerpen.be. Je ontvangt die binnen de 7 werkdagen.
Tips voor je organisatie
Vorming om horecapersoneel bewust te maken
- Laat je ondersteunen om een beleid rond grensoverschrijdend gedrag uit te werken. Je kan inschrijven voor een traject op maat. Meld je aan via www.pimento.be.
- Overweeg het gratis vormingsaanbod van Horecaforma. Het is een 3 uur durende opleiding door een trainer van Crime Control, met heel wat info en rollenspelen. Je kan als organisatie bij minimaal 8 leden (werknemers of uitbaters) zelf een aanvraag doen bij Horecaforma. Gebruik dit Interesseformulier bedrijfsopleidingen.
- Informeer op infoschermen over het beleid en de aanspreekbaarheid van je medewerkers. Hang je huisregels goed zichtbaar op.
- Laat je personeel herkenbare kledij dragen (shirt, schort …) zodat bezoekers weten bij wie ze terecht kunnen.
- Houd een logboek bij voor gevallen van grensoverschrijdend gedrag, haat, geweld, drugsgebruik of discriminatie. Noteer relevante info zoals lidkaartnummers en nummerplaten.
- Bewaar camerabeelden.
- Zorg voor een safe space waar je nazorg kan bieden aan slachtoffers of mensen die zich onveilig voelen. Dit kan de personeelsruimte zijn of een speciaal ingerichte kamer. In deze ruimte kan men tot rust komen en in gesprek gaan met personeel. “Zijn er vrienden aanwezig die ik kan gaan halen? Heb je je gsm nog? Wie kan ik bellen zodat je veilig thuis komt? Is er iets gebeurd?” enz.
- Je kan altijd terecht bij politie of hulpverlening (contactgegevens vind je in het draaiboek).
- Zorg dat slachtoffers veilig thuis geraken.
- Als je digitale tickets verstuurt, voeg dan info toe over je beleid bij grensoverschrijdend gedrag.
- Als je personeel aanwerft: houd rekening met inclusie.
- Als je een programma aanbiedt: houd rekening met inclusie.
Praat erover met je personeel
Toon aan je medewerkers het animatiefilmpje en het draaiboek. Hang affiches op. Al dat materiaal kan je hierboven downloaden.
Tools rond gezondheid
Bereid je voor op veiligheids- en gezondheidsproblemen. Dat kan gaan over illegaal gebruik van drugs, overmatig alcoholgebruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
- Pagina met tips ‘Veilige feesten: tips voor organisatoren’ van de VAD.
- De druglijn is er voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken: 078 15 10 20.
- Safe 'n Sound adviseert je rond uitgaan en partydrugs.
- Quality nights is een label dat je als evenement of nachtclub kan krijgen als je genoeg doet voor de gezondheid van je bezoekers. Denk maar aan het aanbieden van gratis oordoppen, condooms, gratis drinkwater, veilig vervoer, enz.
- Sensoa voor materiaal en vorming rond o.a. omstaandersinterventie.
- Pimento voor vorming van je personeel.