Contacteer stad Antwerpen

Sint-Andrieswijk proeftuin voor digitale innovatie

In 2017 sloegen stad Antwerpen en onderzoek- en innovatiehub imec de handen in elkaar om samen te werken rond slimme toepassingen.

De Sint-Andrieswijk werd de eerste proeftuin van Antwerpen en kreeg de naam Antwerp Smart Zone. Verschillende technologische toepassingen werden er getest in een echte leefomgeving. De proefprojecten in de wijk werden afgerond maar bepaalde technologische componenten blijven voorlopig beschikbaar. 

‘Levende proeftuin’

Antwerpen heeft de ambitie om een slimme stad te zijn voor haar inwoners. Het klinkt evident, maar wat betekent dat?  In een slimme stad is het verkeer veilig, de openbare ruimte schoon, het openbaar vervoer efficiënt, en dit dankzij het gebruik van technologie.

Een netwerk van sensoren en hoogstaande technologische apparaten die verbonden zijn levert allerhande data op. Aan de hand van die data kan de stad haar dienstverlening, maar ook de ziekenhuizen, mobiliteit en nutsvoorzieningen beter en efficiënter organiseren. Met als doel de levenskwaliteit in de stad te verhogen.

De stad wordt een levende proeftuin, waarbij wordt gezocht naar oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Kleinschalige innovaties in het straatbeeld testen in welke mate technologie een stad slimmer kan maken.

Kleinschalige projecten voor een grote toekomst

Heel wat projecten van de stad en Imec maakten gebruik van de sensoren en slimme technologie in de wijk. Zo werden er  mobiliteitsdatastromen in kaart gebracht van voetgangers, fietsers en auto’s (‘CityFlows’). Met behulp van een app reisde je terug in de tijd naar het verleden van de wijk via historische afbeeldingen van gebouwen en huizen (‘Tijdmachine Sint-Andries’). Op basis van bewegingssensoren, camera’s en weerstations werd onderzocht hoe de straatverlichting dynamisch aan te sturen. De invloed hiervan op de ervaring van de omwonenden en het energieverbruik werd eveneens onder de loep genomen. Het onderzoekstraject ‘Veilig oversteken’ bracht in kaart wanneer voetgangers het rode licht negeerden en trachtte hen aan de hand van technologie aan te moedigen om de wachttijd te respecteren.

Technologie werd gebruikt om inwoners bewust te maken van stedelijke problematieken zoals extreme opwarming tijdens de zomer (‘Hitteverklikker’) en de voordelen te tonen van klimaatadaptatie via Augmented Reality (‘Shape your City’).

Het gebruik van sensoren roept vragen op over de data die worden verwerkt. De stad respecteert de privacy. Hoe we dat doen kan je uitgebreid nalezen in de privacyverklaring. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen rond het verwerken van gegevens dan kan je mailen naar informatieveiligheid@antwerpen.be.